Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:728245
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Desu izstrādājumi    4
  Auksti kūpinātu desu ražošanas tehnoloģija    6
  Tehnoloģiskā karte    8
  Gatavā produkta apraksts    9
  Izvēlēto iekārtu apraksts    11
  Tehnoloģisko iekārtu parametri    13
Darba fragmentsAizvērt

Desas ir no sasmalcinātas gaļas masas apvalkos pildīti izstrādājumi, kas termiski apstrādāti līdz patēriņā gatavībai.
Desu izstrādājumus klasificē gan pēc izmantojamām izejvielām: gaļas, subproduktu, asinis, medījumu u.c., gan pēc termiskās apstrādes veida: kvēldinātās (vārītās), pusdūmotās, vārīti dūmotās, jēli dūmotās (cieti dūmotās) desas.
Desu izstrādājumu uzturvērtība ir ļoti augsta, jo to sastāvā bez gaļas pievieno olas, piena pulveri, sviestu u.c. produktus, tā samazinot ūdens daudzumu produktos. Jo desa vairāk satur mitruma, jo zemāka to uzturvērtība un īsāks realizācijas laiks. Vārītās desas vidēji satur 54-72%, pusdūmotās 30-52%, vārīti dūmotās vidēji 40% un jēli dūmotās 25-35% ūdens.
Desu masa ir mehāniski sasmalcināta, tai pievienotās garšvielas veicina gremošanas sulas atdalīšanos un tāpēc tās ir viegli sagremojamas. Desu gatavošanai izmantojamās izejvielas iedala pamatizejvielās un palīgizejvielās jeb piedevās. Kā pamatizejvielu desu izstrādājumiem izmanto liellopu un cūku, retāk- aitas gaļu. Gaļa var būt atdzisusi, atdzesēta, kā arī atlaidināta. Labākās kvalitātes desas iegūst no augstākās kategorijas gaļas, jo tai piemīt labākas mitruma uzsūkšanas īpašības un tā dod saistīgāku pildījuma masu. Visbiežāk izmanto liellopu gaļu, kas tad arī nosaka desu krāsu, garšu un struktūru.
Jaunlopu gaļu izmanto vārīto desu, sardeļu un cīsiņu gatavošanai. Pieaugušu dzīvnieku gaļa vairāk piemērota pusžāvēto un žāvēto desu ražošanai. Cūkgaļu desām pievieno galvenokārt uzturvērtības un garšas uzlabošanai. Tomēr atsevišķu desu šķirnēm kā pamatsastāvdaļa ir cūkgaļa. Attīstoties desu ražošanai, desu gatavošanai izmanto arī putnu gaļu. Aitas un zirga gaļu desas ražošanaim izmanto reti, un tikai kā piedevu pamatizejvielai, jo arī pēc termiskās apstrādes šīs gaļas īpašā garša un smarža saglabājas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties