Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:350880
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Viljama Šekspīra biogrāfija    4
  Viljama Šekspīra daiļrades raksturojums    6
  Renesanse Anglijā    9
  Šekspīra darbības rezultāts    10
  Šekspīra laika biedri    11
  Strīdīgie jautājumi par Viljamu Šekspīru    12
  Latvijas vēsture Šekspīra laikā    13
  Pielikums    14
  Izmantotā literatūra    15
Darba fragmentsAizvērt

Mans referāts būs par slaveno angļu dramaturgu Viljamu Šekspīru, kura vārdu domājams zina jebkurš cilvēks, kurš kaut reizi ir paņēmis rokā grāmatu, bijis teātrī vai skatījies kino viņa filmas ekranizāciju. Arī viņa slavenākie darbi neprasa īpašus paskaidrojumus – “Romeo un Džuljeta”, “Hamlets”, “Liela brēka, maza vilna” – šie ir tikai populārākie viņa daiļdarbi. Viljams Šekspīrs ir viens no zināmākajiem vēstures personāžiem, it īpaši, literatūrā, tomēr mans mērķis bija uzzināt par viņu vēl vairāk - izpētīt viņa dzīvi, daiļradi, laikmetu, kurā Šekspīrs dzīvoja, viņa ieguldījumu pasaules literatūrā un mākslā, kā arī dažādas faktus un sīkumus par viņa personību kā tādu. Man Viljams Šekspīrs liekas ļoti interesanta personība, kas ir nozīmīga mūsu vēstures sastāvdaļa, tādēļ būšu priecīga, ja, uzrakstot šo darbu, zināšu ko vairāk. Un tā kā Šekspīrs bijis ļoti daudzpusīgs cilvēks un darbojies gan literatūras, gan mākslas, gan filozofijas lauciņā, tad iegūšu plašu informāciju par viņu.
Viljams Šekspīrs [Shakespaere, 1564-1616] piedzima 1564. gadā Anglijas vidienē- Stretfordā pie Evonas upes. Viņa dzimšanas diena nav skaidri zināma, pieņemts uzskatīt, ka tā bijusi 1564. gada 23. aprīlī (kristāmzīme reģistrēta 26. aprīlī Stretfordas anglikāņu baznīcā). Viljams Šekspīrs bijis trešais bērns saviem vecākiem. Pēc viņa pasaulē nākuši vēl pieci bērni, tomēr gandrīz visi nomiruši vēl bērnībā vai agrā jaunībā. Viljama Šekspīra tēvs - Džons Šekspīrs bijis turīgs cimdu un smalkādas meistars. Laulības ar dzejnieka māti - Mēriju Ardenu, kas nāca no turīgām pilsētnieku aprindām, viņam bija zināms pakāpiens augšup gan sabiedrībā, gan labklājībā. Vēlāk Šekspīra tēvs kļuvis par vilnas tirgotāju un namīpašnieku. Dažus gadus pēc Viljama piedzimšanas tēvs ticis iecelts par Stretfordas pilsētas galvu (mēru). Novadnieki viņu cienījuši un kā gaišu, sabiedriski rosīgu cilvēku. Šekspīra dzimtajai vietai raksturīgā dzīve notēlota komēdijā “Jautrās vindzorietes”.
1571. gadā Viljams sāka mācības Stretfordas latīņu skolā. Šo skolu uzturēja pilsēta un mācības tajā bija bez maksas, to toreiz uzlūkoja par vienu no labākajām Anglijā. Skolā sevišķu uzmanību pievērsa latīņu un grieķu valodai. No modernajām valodām skolā mācīja itāļu un franču valodu. Jaunietis labi iepazina antīko mitoloģiju, vēsturi un literatūru. Iegūtās izglītības ietekme vēlāk saskatāma viņa daiļradē, kurā daudz ar seno pasauli saistītu tēlu un priekšstatu.
Agri Šekspīrs saskārās ar kultūru, kas veidojās Anglijas ekonomisko un sociālo pārmaiņu ietekmē. Stretforda atradās liela ceļa malā. Tas veda no Londonas uz Holihedas ostu, tāpēc pilsētā iegriezās tirgotāji, jūrnieki un dažādi ceļotāji. Viņi atnesa no galvaspilsētas jaunas, svaigas vēsmas.
Jau Stretfordā varēja pamosties nākamā dramaturga interese par teātri. Pilsētā un tās apkārtnē notika izrādes. Palaikam te viesojās arī galma aktieru trupas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties