Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:882881
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  V.Folknera biogrāfija    3
2.  V.Folknera daiļrade    4
3.  V.Folknera romāna “Savrupmāja” analīze    6
4.  Tēzes    10
5.  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

V. Folkners dzimis 1897. gada 25. septembrī Ņūolbenijas pilsētiņā Misisipi štatā. Viņa vectēvs – pulkvedis Folkners bija ne tikai drosmīgs avantūrists un veiksmīgs uzņēmējs vien. Izrādījās, ka viņš ir arī izcils literāts, tomēr literatūra pulkvedim bija tikai izklaidēšanās. Par galveno savā dzīvā viņš uzskatīja dzelzceļa būvi, ko abi ar partneri Tērmondu uzbūvēja 1887.-1888. gadā. Taču Tērmondam skauda pulkveža lielie panākumi un 1889. gadā viņš pulkvedi nogalināja. Arī Viljama tēvs Džons Folkners kļuva par pulkvedi. Māte – Moda Batlere. 1902. gadā Folknera ģimene pārceļas uz Oksfordu Misisipi štatā, un Viljams 1905. gadā iestājas skolā, kur iepazīstas ar Filu Stounu – savu turpmāko studiju un domu biedru. Bieži vien abi uzturas Fila istabiņā Stouna mājas augšējā stāvā, kur bija savākta laba klasiskās un modernās literatūras bibliotēka. Par vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem Stouns uzskatīja Folknera pieradināšanu pie sistemātiskas un plānveidīgas lasīšanas. Viņš lika savam jaunajam draugam lasīt pasaules klasiķus – Balzaku, Tekeriju, Fīldingu, Defo, Dikensu, lielos krievu rakstniekus – Gogoli, Dostojevski, Čehovu, kā arī iepazīstināja Folkneru ar franču simbolistu poēziju.
Stouna ietekmēts, Folkners 1915. gadā (10. klasē) pamet skolu un sāk strādāt vectēva bankā, kas tolaik bija “sabiedriskās dzīves” viens no centriem. 1918. gadā viņš iestājas Britu kara aviācijas lidotāju skolā Toronto, decembrī ir spiests beigt skolu un atgriežas Oksfordā. Jau 1919. gadā viņš iestājas Misisipi universitātē, sāk publicēt dzejoļus un rakstus studentu avīzē “The Mississippian”.
1925. gadā Folkners dodas braucienā pa Eiropu. Pēc atgriešanās viņš sāk publicēt stāstus žurnālos un par saņemtajiem honorāriem nopērk māju Oksfordā, un apprecas ar Estellu Oldenu Frenklinu. 1933. gadā piedzimst viņu meita Džila (tobrīd viņš strādā Holivudas studijā “Metro – Goldwin – Mayer” par scenāristu).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties