Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:331987
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.08.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  RENESANSE ANGLIJĀ    4
  Viljams Šekspīrs    5
Darba fragmentsAizvērt

16.gs. sākumā Anglija ieņēma svarīgu vietu Eiropas internacionālajā politikā. 1534. gadā tā galīgi atdalījās no Romas katoļu baznīcas un lielāku politisko uzmanību pievērsa citām protestantiskajām zemēm. Karaliene Elizabete I bija liela katoļu baznīcas pretiniece un tādēļ izrādīja īpašu interesi par Nīderlandes neatkarības cīņām ar katolisko Spāniju. Anglijas ģeogrāfiskā noslēgtība bija labvēlīga atšķirīgas kultūras attīstībai.
Mākslā ievērojamu vietu ieņēma, piemēram, vācu mākslinieka Hansa Holbeina Jaunākā gleznotie portreti, kurus viņš darināja pēc Henrija VII pasūtījuma. Daudzi autori ietekmējās no Holbeina izsmalcinātās mākslas, bet ietekmējoties diemžēl paši neradīja neko īpaši ievērības cienīgu, ja nu vienīgi brīnišķīgās miniatūras, kurās tiešām var saskatīt gan renesanses iezīmes, gan arī ārzemju mākslinieku ietekmes. Tajos parādījās Šekspīra varoņu melanholiskais dzejiskums. Literatūra Anglijā attīstījās daudz straujāk nekā tēlotāja māksla. Tās uzplaukumu būtiski ietekmēja grāmatu iespiešanas tehnoloģija, kas jau 15. gs beigās bija pazīstama visā Eiropā. Humānisma attīstību Anglijā ietekmēja Erasms Roterdamietis (Nīderlande), kurš Kembridžas Universitātē sadraudzējās ar seru Tomasu Moru. Erasma ietekmē Mors uzrakstīja “Utopiju”, kurā jūtama spēcīga Platona ideju ietekme. Daudzus autorus sajūsmināja Petrarkas dzeja, citi ietekmējās no Kastiljones “Galminiekā” paustajām idejām, jo tās bija īpaši tuvas Anglijas galmam un šķiet dzīvas tur vēl šodien. Tomēr lielākie renesanses sasniegumi literatūras jomā ir saistāmi tieši ar drāmas attīstību. Angļu drāmas klasiskais paraugs ir Senekas latīņu traģēdijas un Terencija komēdijas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113802
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties