Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:483369
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vārds „balzams” cēlies no grieķu vārda „balsamon”. Balzamu kā lielisku ārstniecības līdzekli lietoja jau senie grieķi. Pirms gadu tūkstošiem balzamus pazinuši arī Irānas, Arābijas, Ķīnas Indijas un Vidusjūras valstu iedzīvotāji. Pasaulē zināmi pašas dabas radīti balzami un tādi, ko gatavojis cilvēks.
Balzami ir biezi šķidrumi ar tīkamu smaržu un īpatnēju garšu. Dabiskie augu balzami satur ēteriskās eļļas, izšķīdušus sveķus un citus aromātiskus savienojumus.
Populārākie ir Kopaivas, Kanādas un Peru balzami. Peru balzams ir Rīgas melnā balzama komponents.
Apmēram 18. gadsimta vidū Rīgas aptieķnieks Abrahams Kunce izgatavoja jaunu balzamu, ko nosauca par „Kunces balzamu”. Sākumā tas izplatījās Krievijā, tad arī ārzemēs. „Kunces balzamu” gatavoja, uzlejot degvīnu dažnedažādākajām zālēm, sakņu un zāļu uzlējumiem. Kunce, gatavojot balzamu, izmantoja augus gandrīz no visas pasaules, no vistālākajiem kontinentiem. Radās liķierim līdzīgs augstākās šķirnes liķieri.
Rīgas melnajam balzamam pavisam ir divdesmit pieci komponenti, to skaitā Peru balzameļļa, aveņu sula, medus esence, arnikas ziedi, piparmētras, vērmeles, kalmju saknes, ozola miza, mellenes, pomeranču miza, liepu ziedi. Balzamu pagatavo trīsdesmit divās dienās. Speciālisti balzama neatkārtojamību raksturo šādi: „Daugavas vēju elpu, ar kuru piesūkušies ziedi un saknes, Rīgas melnajam balzamam piešķir ūpašību, ko dēvē par dzēriena neatkārtojamību.”
Rīgas melnā balzama aromāts ir patīkams, tajā neviens atsevišķs komponents neņem virsroku, bet vienlaikus jūtamas visas dzēriena sastāvdaļas. Dzēriena krāsa ir brūngani melna, tāpēc to dēvē par melno balzamu.
Balzamu tēlaini salīdzina ar Baltijas jūras rūgteni sāļo elpu, Latvijas vasaru, tumšo dzintaru.
Balzams ir dzēriens, kas jāizbauda. Tas satur 45% alkohola. Balzamu dzer tīrā veidā vai kā piedevu citiem dzērieniem.
Balzams jau senos laikos ieteikts kā līdzeklis spēku atgūšanai un slimības novēršanai, ēstgribas veicināšanai un pret galvas sāpēm. Pilnīgi veseliem cilvēkiem neliela balzama deva uzlabojot omu un neļaujot priekšlaikus novecot.
Balzamu un dzērienus ar balzamu pasniedz gan pirms pusdienām aperitīvā, gan arī pēc pusdienām pie tējas vai kafijas.

Balzams ar kokakolu

1 daļa melnā balzama
4 daļas kokakolas
0,5 daļas citronu sulas

Gatavo un pasniedz highball glāzē ar ledu. Noformē ar citrona šķēli.

Rīgas kafija

1 daļa melnā balzama
2 daļas liķiera Moka
4 daļas karstas kafijas
2 daļas putukrējuma

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties