Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:839608
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pareizs uzturs ir svarīgākā veselības garantija, tas pozitīvi ietekmē cilvēka darbspējas un visas viņa dzīvības funkcijas. Nonākot organismā, uztura komponenti iesaistās vielmaiņā un pārvēršas par iekšējo faktoru, pārveidojas enerģijā un ķermeņa struktūrelementos.
Arvien biežāk cilvēki sāk apzināties, ka pareizs uzturs palīdz saglabāt ilgu mūžu un labu veselību. Daudzi cilvēki ikdienā lieto pārāk daudz sāls, cukura vai tauku. Nepareizs uzturs var veicināt tādu slimību kā diabēts, infarkts, aptaukošanās, ļaundabīgais audzējs rašanos. Lai gan vairākumam no mums ēdamā pietiek, uzturs aizvien biežāk ir neveselīgs, zaudējis savu bioloģisko vērtību. Biežāk ēdam pusfabrikātus, konservētu un saldētu pārtiku. Pat resni cilvēki var ciest no dažādu vielu trūkuma, ja uzturs ir vienveidīgs un nesatur vajadzīgos vitamīnus, minerālvielas, mikroelementus, fitoestrogēnus un vēl daudz citu vielu, kurām kalorijas netiek pat rēķinātas. Nepilnvērtīgs uzturs rada nogurumu, cilvēks vieglāk pakļaujas trauksmei, stresam un depresijai. Ilgākā laika periodā sekas ir vēl nopietnākas: palielināts sirds slimību risks, vēža un trauslo kaulu slimības – osteoporozes risks. Lai cilvēka veselība būtu stabila, viņam jārūpējas, lai uzturs būtu pilnvērtīgs un, galvenais, lai ūdens vienmēr tiktu uzņemts vajadzīgajā daudzumā!
Sastādot ikdienas ēdienkarti, svarīgi zināt nevis produktu enerģētisko vērtību, bet gan novērtēt uzturvielu saturu. Tas ir svarīgi, jo, pirmkārt, enerģija rodas no uzturvielām, otrkārt, enerģiju cilvēks var saņemt, lietojot arī nepareizu, nesabalansētu uzturu. Piemēram, izdzerot glāzi eļļas vai apēdot puskilogramu cukura, iespējams uzņemt tikpat daudz enerģijas, kā ēdot ēdienus no visām produktu grupām.
Domājot par ģimenes ēdienkarti, īpaši jārēķinās ar bērniem, viņiem svarīgi ir nodrošināt normālu augšanas un attīstības procesu. Vērojot reklāmas, jāsecina, ka ikdienā cilvēkus aicina pārtikā lietot arī neveselīgus produktus. Visi taču zinām, kā reklāmas ietekmē bērnus, kas tiek mudināti ēst čipšus, dzert kolas u.c. Kad ar našķiem un burgeriem tiek apmierināts izsalkums, uzturā nepieciešamajam vai nu vairs nav naudiņas, vai arī apetītes. Ātro uzkodu uzvaras gājiens, protams, saistīts ar ikdienas steigu, nepareizu režīmu. Sabiedriskās ēstuvēs tiek piedāvāta tāda dubultā sviestmaizes šķēle, ka nevaram tajā pat iekosties.
Būtu jāzina, ka jau no bērnības cilvēkam dienā vajadzētu apēst 200 – 400 gramu notīrītu dažādu dārzeņu, neskaitot kartupeļus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties