Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:373252
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 47 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    10
1.  Darba līguma izbeigšanas tiesiskais pamats    13
2.  Darbinieka uzteikuma analīze    18
3.  Darba devēja uzteikums    23
3.1.  Darba devēja uzteikums, kas saistīts ar darbinieka uzvedību    26
3.2.  Darba devēja uzteikums, kas saistīts ar darbinieka spējām    34
3.3.  Darba devēja uzteikums, kas saistīts ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu    38
4.  Citi darba līguma izbeigšanas pamati    47
5.  Darbinieku aizsardzība darba tiesisko attiecību izbeigšanās gadījumā    59
  Secinājumi un priekšlikumi    65
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    68
  Pielikumi    73
Darba fragmentsAizvērt

Darba tiesības ir patstāvīga privāto tiesību nozare, kura regulē darba attiecības starp darba devēju un darbinieku, kā arī attiecības, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, vai ir ar tām saistītas.
Darbs ieņem nozīmīgu vietu ikviena cilvēka dzīvē. Un tieši tāpēc ir svarīgi zināt savas tiesības un pienākumus darba tiesiskajās attiecībās, it sevišķi darba tiesisko attiecību pārtraukšanas procedūras. Darba attiecības nav mūžīgas. To izbeigšanas iemesli var būt visdažādākie, kaut vai darbinieka aiziešana pensijā, darbinieka prasībām atbilstošāka darba atrašana, darbinieka atlaišana no darba tāpēc, ka viņš neapmierinoši pildījis savus pienākumus, darba devēja pašlikvidācija, vai bankrots. Darba attiecību izbeigšana, vienmēr ir bijis viens no aktuālākiem jautājumiem darba attiecībās it īpaši pēc vienas no pusēm iniciatīvas, kā rezultātā viena no pusēm bieži paliek neapmierināta.
Darba tiesisko attiecību izbeigšana ir aktuāls temats Latvijas Republikā, jo arvien vairāk parādās tiesas prāvas, kur darbinieks, cenšoties aizstāvēt savas tiesības griežas tiesu instancē ar prasību atzīt darba tiesisko attiecību izbeigšanu par nelikumīgu. Tāpat kā jebkuru saistību izbeigšanai, arī darba attiecību izbeigšanai jābūt noteiktam konkrētam pamatam. Patvaļīga darba attiecību izbeigšana nav pieļaujama. Ja kāds, vienalga, vai tas būtu darbinieks vai darba devējs, vienpusēji, turklāt citādi, nekā likumā noteikts (patvaļīgi), izbeidz darba attiecības, tad viņš ir atbildīgs otrai darba attiecību pusei par visiem tai nodarītiem zaudējumiem.
Darba tiesisko attiecību izbeigšana ir aktuāla arī praktiskajā darbā, jo gandrīz katrā uzņēmumā kāds darbinieks ir bijis jāatlaiž un citos to darba turpat vai katru dienu. Izbeidzot darba tiesiskās attiecības, darba devējam ir labi jāpārzina darba tiesisko attiecību izbeigšanas regulējumu spēkā esošajā likumdošanā, lai nerastos tiesību strīds un netiktu zaudēts laiks un nauda.
Protams, mūsdienās, aktuāla paliek problēma, kas saistīta ar darbinieka tiesību nezināšanu par darba līguma izbeigšanu un tādēļ darba devēji viņus nelikumīgi izmanto. Darbiniekam ir jāapzinās kādos gadījumos darba devējs ir tiesīgs uzteikt darbiniekam darba līgumu, savukārt darba devējam izbeidzot darba tiesiskās attiecības ar darbinieku, precīzi jāievēro Darba likuma normas. Bet, savukārt, darbinieki diezgan aktīvi aizstāv savas tiesības, liecina prasību iesniegumu skaits, ko katru gadu saņem tiesas.
Līdz ar to 2002.gada 1.jūnijā stājās spēkā Darba likums, kas ir izstrādāts pamatojoties uz Latvijā ratificētām Starptautiskās darba organizācijas konvencijām, Eiropas Savienības direktīvām, Rietumeiropas valstu darba tiesību regulējošo normatīvo aktu pamata.
Līdz ar to zaudēja spēku Latvijas Darba likumu kodekss, kurām ir atzīta neatbilstība ekonomiskajai situācijai valstī un Latvijas starptautiskajām saistībām.
Jaunā likuma izstrādāšanas mērķis bija pilnveidot darba devēju un darbinieka tiesisko regulējumu, līdzsvarot sociālo partneru- darba devēju un darbinieku- tiesības un pienākumus, darba likumu pieskaņot normatīvajiem aktiem, it īpaši Civillikumam, kas darba tiesībās piemērojams kā vispārīgais tiesību avots.
Bakalaura darba mērķis: Sniegt nepieciešamo informāciju un zināšanas par darba līguma izbeigšanas pamatiem Latvijas Republikā un praktiskās normu piemērošanas problēmu risinājuma atrašana;
Bakalaura darba priekšmets: Darba tiesisko attiecību izbeigšanās tiesiskie pamati un ar to saistītas tiesiskas regulēšanas problēmas;
Bakalaura darba objekts: Darba dēvēja un darbinieka darba tiesiskas attiecības;
Bakalaura darba hipotēze: Darba līguma laušana pēc darbinieka un darba devēja uzteikuma, pamatu nepilnības un no tā izrietošās sekas;
Mērķa sasniegšanai esmu izvirzījusi šādus bakalaura darba uzdevumus:
1. sistematizēt, nostiprināt un paplašināt teorētiskās zināšanas un prasmi tās pielietot praktisko uzdevumu risināšana;
2. sniegt nepieciešamas zināšanas par darba līguma izbeigšanas tiesiskiem pamatiem;
3. noskaidrot darba līguma izbeigšanas būtību;
4. izpētīt visas darbinieku tiesiskās aizsardzības iespējas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −50,24 €
Materiālu komplekts Nr. 1134109
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties