Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:879699
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Uzturs    3
  Uztura piramīda    5
  Maize bagātīgi satur    6
  Veselīga uztura pamata    6
  Nepieciešamais enerģijas daudzums    7
  Nepieciešamais kilokaloriju daudzums diennaktī    7
  Uztura ietekme uz Latvijas iedzīvotāju veselību    8
  Padomi, kā izvēlēties pārtikas produktus(diabētiķiem)    9
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Laba veselība ir pati lielākā vērtība un šo patiesību, manuprāt, neviens neapšaubīs. Par tās saglabāšanu sevišķi domājam pēdējo gadu laikā, kad medicīnas sistēmai ir daudz kas darāms, lai radītu mūsos apziņu, ka slimības gadījumā saņemsim pašu labāko, ko spēj sniegt mūsdienu medicīna.
Uzturs
Uztura uzdevumi ir apgādāt organismu ar enerģiju un materiālu gan organisma audu veidošanai, gan organismā notiekošo procesu regulēšanai.

Uzturs nodrošina


Uzbūves materiālu Enerģiju
Cilvēks
Hormoniem

Augšanai un audu atjaunošanai

Fermentiem


Kauliem


Tauku rezervēm

Garīgajam darbam

Muskuļiem


Asinīm

Fiziskajam darbam

Ādu


Uzturs ir viss uzturlīdzekļu kopums, kas nepieciešams, lai cilvēks augtu, attīstītos, pastāvīgi atjaunotu darba spējas un saglabātu veselību.
Ar uzturlīdzekļiem – maizi, gaļu, saknēm, pienu, augļiem – organismā nonāk:
Olbaltumvielas,
Tauki,
Ogļhidrāti,
Vitamīni,
Minerālvielas,
Ūdens.
Uzturs, tāpat kā viss dzīvesveids, katrā cilvēkā atstāj savas iezīmes. Pareizs uzturs ir pareiza dzīvesveida sastāvdaļa. Pareizs uzturs – laba veselība, labas darbaspējas, možs garastāvoklis un garāks mūžs. Nepareizs uzturs ļoti bieži ir noguruma, vienaldzības un neuzņēmības cēlonis; nepareizs uzturs var būt arī dažādu slimību cēlonis.
Uzturs jeb barības vielas ir nepieciešamas normālu dzīvības procesu uzturēšanai organismā. Uzturs ir organisma enerģijas avots, kas nodrošina fizisko aktivitāti un organisma iekšējo orgānu funkcijas. Tam ir jābūt pilnvērtīgam - katru dienu jāēd graudaugu produkti kā maize, piena produkti, olas, jāuzņem vitamīni un minerālvielas no augļiem un dārzeņiem, zivis un gaļa. Šie produkti ir jāuzņem pienācīgā daudzumā, veidā un laikā. Ļoti būtiski ir ievērot noteiktas šo uzturvielu proporcijas, piemēram, uzturs nedrīkst sastāvēt no olbaltumvielām vien. Veselīgs uzturs nodrošina pareizu organisma attīstību, veicina augstas darbaspējas un labu pašsajūtu.
Uzturam jānodrošina cilvēks ar dzīvības procesiem nepieciešamo enerģiju, taču ļoti svarīgs ir uztura sastāvs – tajā jābūt visām nepieciešamajām uzturvielām, turklāt tām jābūt noteiktās attiecībās un katru dienu tās jāuzņem noteiktā daudzumā. No uztura sastāva ir atkarīga tā ietekme uz nervu, sirds un asinsvadu, gremošanas sistēmu, uz organismu spēju pretoties infekcijām. Nepieciešamo enerģijas un uzturvielu daudzumu noteic uztura normas. Tām atbilstošu ēdienkarti var sastādīt, ja zina katra pārtikas produkta ķīmisko sastāvu un enerģētisko vērtību.
Nav dabiska uztur produkta, kas saturētu visas organismam vajadzīgās uzturvielas, tāpēc jāēd iespējami daudzveidīgi produkti. Pēc sastāva izšķir jaukto uzturu (sastāv no dzīvnieku un augu valsts produktiem), veģetāro uzturu (ietilpst tikai augu valsts produktu) un laktoveģetāro uzturu (sastāv no augu valsts produktiem, piena un piena produktiem, olām).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties