Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:617914
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.10.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Veselīgs uzturs – laimīgas cilvēka dzīves galvenais nosacījums   
2.  Ūdens nozīme cilvēka organismā   
3.  Uzturvielas un to nozīme cilvēka organismā   
4.  Uzturlīdzekļu raksturojums   
5.  Uztura režīms jauniešu vecumā   
6.  Neveselīga uztura izraisītās slimības   
7.  Medikamentu un uzturvielu mijiedarbība   
  Dažādu ar uzturu saistīto terminu skaidrojums   
  Izmantotā literatūra   
  Pielikums   
1.  Barība smadzenēm   
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēka mūža garumu un darba spējas nosaka viņa dzīves stils. Viens no pamatprincipiem ir uzturs jeb enerģijas un barības vielu uzņemšanas nosacījumi cilvēka eksistencei. Ikvienam vajadzētu zināt, kādas sakarības pastāv starp viņa veselību, iespējamām slimībām (cukura diabēts, infarkts, aptaukošanās, ļaundabīgais audzējs), pašsajūtu un uzturu. Svarīgi ir izvērtēt ēšanas ieradumus, piemēram, ēdienreižu skaitu. Pareizs uzturs nodrošina cilvēka optimālu augšanu, attīstību, augstas darbspējas un labu adaptāciju starp dažādiem ārējās vides faktoriem. Veselīgam uzturam ir jāatbilst trīs pamatprasībām – ēdienam ir jābūt dažādam, tā sastāvdaļām ir jābūt sabalansētam un ēdot jāievēro mērenība. Kaitīgs ir ne tikai atsevišķu uztura sastāvdaļu pilnīgs vai daļējs trūkums, bet arī to pārmērība. Sabalansēta uztura galvenais princips ir svarīgo uzturvielu un bioloģiski aktīvo vielu attiecības uzturā atkarībā no vecuma, dzimuma, darba veida un organisma funkcionālā stāvokļa. Olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu attiecībām uzturā jābūt 1 : 2.7 : 4.6 pēc enerģētiskās vērtības. Pareiza uztura sastādīšanai jāzina gan produktu ķīmiskais sastāvs, ko var atrast tabulās, gan uzturvielu izmaiņas produktu uzglabāšanas un pārstrādāšanas procesos. Enerģijas vērtībai uzturā jābūt tādai pat kā enerģijas patēriņam organismā.
Jāēd četras reizes dienā – brokastis, pusdienas, launags un vakariņas, ņemot vērā mācību vai darba režīmu. Nedrīkst atteikties no brokastīm, jo tām jāsatur tik lielu enerģijas daudzumu, kas nodrošinātu darba spējas līdz pat pusdienlaikam. Pusdienas ir galvenā ēdienreize, kurā ir jāapēd gandrīz puse no dienas normas. Pusdienās īpaši ieteicama ir rupjmaize, jo tā apgādā organismu ar B grupas vitamīniem, tā rada sāta sajūtu un samazina kaitīgo vielu klātbūtni. Vakariņās ieteicami ir piena ēdieni, kuri ir viegli sagremojami. Ja visu dienai paredzēto uztura devu uzņem tikai divās ēdienreizēs, starplaikos rodas bada sajūta, pazeminās darba spējas un pasliktinās uztura izmantošana organismā, piemēram, no uztura olbaltumvielām tiek izmantoti tikai 75%. Sadalot to pašu 3 – 4 ēdienreizēs, bada sajūtu neievēro, no olbaltumvielām tiek izmantoti 85%. Ja vesels cilvēks to pašu apēd 5-6 ēdienreizēs olbaltumvielas tiek izmantotas aptuveni 97%, samazinās arī ēstgriba. Regulāras ēdienreizes sekmē labāku uztura sagremošanu.
Ūdens ir viena no svarīgākajām uztura sastāvdaļām. Cilvēka organismā ir 56% - 65% ūdens. Tas sastopams gan ķermeņa šūnās, gan starpšūnu šķidrumā. Ar ūdeni uzturvielas tiek izdalītas pa visu ķermeni (asinīs ir 90% ūdens). Ūdens maiņa organismā ir cieši saistīta ar citiem vielmaiņas procesiem. Ūdens ir pārtikas produktos, dažādos šķidrumos (tēja, kafija, sulas). Organismā ūdens rodas arī vielmaiņas procesos, piemēram, oksidējoties 100 gramiem tauku atbrīvojas 107 ml ūdens.
Ūdens saturs uzturlīdzekļos.
Piens 90%, biezpiens 63 – 74%, sieri 36 – 55%, gaļa 60 – 70%, zivis 60 – 84%, olas 74%, dārzeņi 75 – 95%, augļi 75 – 95%, ogas 75 – 95%, milti 14%, maize 35 – 50%, graudaugi 10 – 14%, kaltētie produkti 3 – 10%, cukurs 0.4%.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties