Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:918936
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
Ievads    3
1.  Intelektuālais īpašums    4
1.1  Intelektuālā īpašuma jēdziens    4
1.2  Intelektuālā īpašuma tiesības    4
1.2.1  Patents    4
1.2.2  Autortiesības    5
1.2.3  WIPO līgums par autortiesībām    6
2.  Kas ir licences līgums?    7
2.1.  Licences līguma jēdziens    7
2.2.  Licences veidi    7
2.3.  Licences forma un termiņš    7
2.4.  Atklātā koda programmatūras licences    8
2.4.1  Atvērtā koda licences principi    8
2.4.2  Standartizētās atvērtā koda licences    9
3.  Datorprogrammu pirātisms    10
3.1.  Pirātisma jēdziens    10
3.2.  Datorpirātisma veidi    10
3.3.  Datorpirātisms Latvijā    12
4.  Legālas programmatūras iegāde un pazīmes    14
4.1.  Legālas programmatūras iegādes principi    14
4.2.  Legalitātes pazīmes    14
4.3.  Programmatūras iegāde uzņēmumā SIA „Peruza”    16
5.  Licencēšanas priekšrocības un programmatūras trūkumi    19
5.1.  Datorprogrammas autora tiesības    19
5.2.  Microsoft programmatūras licences un licencēšanas priekšrocības    20
5.3.  Tildes produktu licencēšanas priekšrocības    21
5.4.  Programmatūras trūkumi    22
5.4.1  IT sfēras pamatprincipi    22
5.4.2  Trūkumu labojumu iegāde    22
5.4.3  Atteikšanās no atbildības    23
  Secinājumi un priekšlikumi    24
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    26
  Pielikumi    27
Darba fragmentsAizvērt

Programmatūru attīstība un jauninājumi ietekmē daudzas darbības sfēras. Gandrīz katrā uzņēmumā ir kāds dators, kurā noteikti ir arī kāda programmatūra. Tā var būt iegādātā legāli vai arī nelegāli. Kā gan to atšķirt - vai tā ir legāla, vai nelegāla un vai tas vispār ir svarīgi noskaidrosim šai darbā. Daudzi cilvēki, manuprāt, nav pietiekami labi informēti par licencēm, to veidiem, priekšrocībām un nozīmīgumu. Tādēļ arī šis darbs dos ieskatu par intelektuālā īpašuma, licences un pirātisma jēdzieniem. Pēdējā laikā masu mēdijos arvien vairāk dzirdam runājam par licenču kontroli un pirātisma samazināšanas iespējām, tādēļ šīs tēmas aktualitāti pamato jau sabiedrības viedoklis, kas izskan aizvien biežāk.
Darba mērķis ir iepazīties ar jēdzieniem, kas saistīti ar programmatūru licencēm, to nepieciešamību un ietekmi uz valsts ekonomisko stāvokli, kā arī izpētīt licencēšanas nepieciešamību mūsu valstī.
Uzdevumi, lai sasniegtu izvirzīto mērķi, pirmkārt, jau ir saistīti ar izpēti, kas saistīta ar valsts likumdošanu. Otrkārt, ir jāizpēta statistikas dati par licenču iegādes rādītājiem un pirātisma līmeni Latvijā un pasaulē. Treškārt, ir jāaplūko reālās situāciju patērētāju uzņēmumos, tādejādi labāk izprotot likumdošanas prasības un reālo situāciju. Un ceturtkārt, ir jāizpēta programmatūru licenču izplatītāju un izstrādātāju viedoklis un prasības, to ietekme uz patērētāju pieprasījumu.
Vispirms iepazīšos ar izpētes materiāliem un literatūru, kuru var iegūt par šo attiecīgo tēmu. Tiks aplūkota valsts likumdošana, iegūto grāmatu saturs, masu mēdijos iegūstamā informācija, internēta avoti. Tālāk šai nolūkā arī veikšu izpētes darbu, iepazīstot gan kādas firmas lietoto legālo programmatūru, gan programmatūru izplatītāju viedokli.
Lai gan darba pētījumi ir jāveic salīdzinoši īsā laika periodā, jo ir paredzēti tikai pāris mēneši darba izveidē, centīšos apkopot aktuālāko un izanalizēt jaunākos datus. Šī darba ietvaros, bez šaubām, nebūs iespējams aptvert visu, kas saistīts ar šīs tēmas aplūkošanu. Izpētes darbu turpināšu arī pēc darba aizstāvēšanas, jo likumdošana un grozījumu var mainīties un statistikas rādītāji arī mainās samērā bieži.
Darba izstrāde prasīs rūpīgi analīzi un patreizējās situācijas izpēti, kuras rezultātā var secināt sabiedrības viedokli un likumdošanas normas.

1.Intelektuālais īpašums
1.1Intelektuālā īpašuma jēdziens
Ir daudz dažādu darbu, kuros ir nepieciešamas tieši garīgas prasmes, intelektuāla piepūle. Daudz tiek diskutēts, izteikti viedokļi pat inteliģenci, tās līmeni sabiedrībā. Un droši vien ne velti ir izstrādāta starptautiski pieņemti likumi un lēmumi par intelektuāla īpašuma tiesībām. Lai gan šim jēdzienam nevar dot kādu konkrētu definīciju, tad tomēr, ielūkojoties Vispasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) mājaslapā, sastopamies ar šādu raksturojumu: “Īpašums, kas sevī apvieno: patenttiesības, autortiesības un blakustiesības, preču zīmes un ģeogrāfiskās izcelsmes norādes, dizaina paraugu tiesības, tehnoloģijas nodošanas kārtību.” [6.8] Vienkāršāk to varētu definēt kā intelektuāla darba galaproduktu. Bet intelektuālā īpašuma definēšana ir sagādājusi problēmas jau vairākkārt un tādēļ arī WIPO neuzdrošinās dot konkrētu raksturojumu. Un tam var pieiet ar dažādām pieejām gan par intelektuālo īpašumu uzskatot tikai intelektuālu ideju, gan darba procesu, gan jau gatavu darbu. Bet tomēr lielākoties par intelektuālo īpašumu uzskata jau gatavo, pabeigto darbu. Par intelektuālu īpašumu var novērtēt atbilstoša tiesa vai komisija, kas par to atbild.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties