Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:488605
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  SAĪSINĀJUMU UN NOSACĪTO APZĪMĒJUMU SARAKSTS    3
  IEVADS    4
1.  UZŅĒMĒJDARBĪBAS VEIDU LICENCĒŠANAS VISPĀRĒJIE JAUTĀJUMI    5
2.  LICENČU VEIDI, INSTITŪCIJAS, KAS TĀS IZSNIEDZ    6
2.1.  Latvijas Banka    6
2.2.  Finanšu un kapitāla tirgus komisija    7
2.3.  Pašvaldības un pašvaldību institūcijas    7
2.4.  Finanšu ministrija    8
2.5  Veselības ministrija    9
2.6.  Labklājības ministrija    10
2.7.  Iekšlietu ministrija    10
2.8.  Vides ministrija    11
2.9.  Zemkopības ministrija    12
2.10.  Valsts zemes dienests    12
2.11.  Ekonomikas ministrija    13
2.12.  Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija    14
2.13.  Izglītības un zinātnes ministrija    15
2.14.  Nacionālā radio un televīzijas padome    15
2.15.  Satiksmes ministrija    16
2.16.  Latvijas elektrotehniskā komisija    17
2.17.  Stratēģiskas nozīmes eksporta un importa kontroles komiteja    17
3.  SPECIĀLO LICENČU IZSNIEGŠANAS KĀRTĪBA, VALSTS NODEVA    18
  SECINĀJUMI    20
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    21
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS
2002. gadā Latvijā Uzņēmumu reģistrā kopā ir reģistrētas 6287 juridiskas personas to skaitā 4719 ir reģistrētas Komercreģistrā kā komercsabiedrības – komersanti un 1568 – uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības. 2002. gadā Uzņēmumu reģistrā reģistrēto subjektu skaits ir par 15 % mazāks nekā tas bija 2001. gadā. Jaunu uzņēmumu dibināšanas apjomi samazinās katru gadu vidēji par 5 – 8 %. Šim procesam ir vairāki iemesli :
- konkurences palielināšanās visās tautsaimniecības nozarēs apgrūtina jaunu uzņēmumu ieiešanu tirgū, notiek agrāk reģistrēto uzņēmumu apvienošanās un paplašināšanās, lai vieglāk piesaistītu investīcijas un darbaspēku;
- jaunu birokrātisko procedūru un nodevu ieviešana neveicina uzņēmējdarbības uzsākšanu. Lai gan 2001. gadā Uzņēmuma reģistrā un Valsts ieņēmumu dienestā tika ieviesta vienota reģistrācijas sistēma, un samazinātas vairāku uzņēmuma nodokļu likmes, pārvaldes birokratizācija turpinās. Piemēram, atsevišķām uzņēmumu grupām tika prasīta atkārtota pārreģistrācija dažādos specializētajos reģistros (Pārtikas uzņēmumu, Tūrisma uzņēmumu, Izglītības iestāžu u.c.), un uzņēmējdarbības uzsākšanai nepieciešama dažādu atļauju, licenču saņemšana, kas saistīta ar ilglaicīgām birokrātiskām procedūrām un nesamērīgi augstām izmaksām – pat salīdzinot ar Eiropas Savienības likmēm.
Lai uzsāktu uzņēmējdarbību, atsevišķām uzņēmumu grupām, ir jāsaņem dažreiz pat vairāk kā 20 dažādu atļauju no dažādām institūcijām.
Darba mērķis :
Izpētīt pieejamo informāciju par dažādu uzņēmumu licencēšanas veidiem.
Darba uzdevumi:
1. iepazīties ar likumdošanas aktos paredzētajiem licencēšanas veidiem , dažāda veida publikācijām un materiāliem par attiecīgo tēmu;
2. Apkopot un analizēt atrasto informāciju, lai nonāktu līdz secinājumiem.
Pētījuma objekts ir licencēšanas veidi Latvijas Republikā.
Darbs izstrādāts 3 nodaļās un 17 apakšnodaļās.
Darba struktūra:
Darbs sastāv no 21 lapas. Darbā izmantotas vairākas INTERNET mājas lapas, un LR MK noteikumi Nr. 348 „Atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanas noteikumi”.
1. UZŅĒMĒJDARBĪBAS VEIDU LICENCĒŠANAS VISPĀRĒJIE JAUTĀJUMI

Licence ir oficiāla atļauja preču eksportam vai importam, izgudrojumu realizācijai, pakalpojumu sniegšanai, preču ražošanai utt. Licencēšana attiecas uz personu apvienībām (juridiskām personām).
Licenču izsniegšanas kārtību, kā arī darbības veidus, kuriem ir vajadzīga licencēšana nosaka LR MK noteikumi Nr. 348 „Atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanas noteikumi”, kuri ir publicēti „Latvijas Vēstnesī” Nr.260/262 no 09.10.1997, bet noteikumi stājās spēkā 1998.gada 1.janvārī. Šiem noteikumiem ir veikti vairāki grozījumi. Pēdējie grozījumi noteikumos ir izdarīti 2003 gada 25 jūnijā.
Šajos noteikumos uzskaitīti tie uzņēmējdarbības veidi, kuru veikšanai juridiskajām personām ir noteikti uzņēmējdarbības ierobežojumi un ir nepieciešamas speciālas atļaujas (licences) darbības veikšanai. Kā arī noteikumos ir noteikta kārtība, kādā veidā ir izsniedzamas licences un kas drīkst tās izsniegt.
Uzņēmējdarbības ierobežojumi, nosakot uzņēmējdarbības veidus, kuru veikšanai ir vajadzīga licence ir pieļaujama tikai pie noteiktiem apstākļiem :
- ja uzņēmējdarbības ierobežojumi ir paredzēti starptautiskajos līgumos, konvencijās un citās starptautisko tiesību normās, kas ir saistošas Latvijai. Piemēram, ir starptautiskās konvencijas, kas aizliedz kodolieroču vai bakterioloģisko ieroču brīvu tirdzniecību, cilvēku tirdzniecību;
- ja tas ir nepieciešams valsts vai pašvaldību interešu aizsardzībai. Piemēram, pašvaldības piekrīt vai nepiekrīt, ka viņu teritorijā tiek veikta noteikta veida saimnieciskā darbība, dažādu pakalpojumu sniegšana;
- ja tas ir nepieciešams sabiedrības drošībai un sabiedrības interešu aizstāvēšanai. Piemēram, var tikt aizliegti dažāda veida pasākumi noteiktos laika periodos. Atļaujās ir iekļauti speciāli noteikumi – vecuma ierobežojumi, laika ierobežojumi.


Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1192703
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties