Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:973046
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Piena sastāvdaļas    5
2.  Tehnoloģiskā procesa apraksts    7
3.  Tehnoloģiskā procesa nodrošināšanai nepieciešamās tehnoloģiskās iekārtas    11
3.1.  Rezervuāri piena pieņemšanai un uzglabāšanai    11
3.2.  Iekārtas piena uzsildīšanai, atdzesēšana un pasterizēšanai    13
3.3.  Iekārtas piena attīrīšanai un separēšanai    17
3.4.  Iekārtas piena normalizēšanai    20
3.5.  Iekārtas piena homogenizēšanai    21
3.6.  Citas iekārtas, kas nepieciešams piena pārstrādei    24
4.6.1.  Centrbēdzes sūkņi    24
4.6.2.  Piena skaitītāji un gaisa atdalītāji no piena    26
4.6.3.  Līdzsvara tvertnes    27
4.  Plākšnu siltummainis    29
5.  Secinājumi    32
6.  Izmantotā literatūra    33
Darba fragmentsAizvērt

Piena pilnvērtīgās olbaltumvielas organismā viegli asimilējas, tiek izmantotas pilnīgi. Piena olbaltumvielās ietilpst kazeīns, globulīns, albumīns. Daļa olbaltumvielu pēc vārīšanas sarec uz piena virsmas. Pilnpienā ir ap 3% – 6% tauku, arī dažādi vitamīni. Pienā ir A, PP, D, E, K un daži B grupas vitamīni, C vitamīna pienā ir maz. No minerālvielām pienā visvairāk ir kalcija un fosfora, pie tam šīs vielas ir vēlamās attiecībās l : l. Pienā esošais olbaltums, kalcijs un fosfors labi uzsūcas organismā un pilnībā tiek izmantots. Cilvēkiem, kuriem ir laktozes nepanesamība (organismā neizstrādājas ferments laktāze, kas šķeļ piena cukuru – laktozi) var lietot skābpiena produktus, jo pienskābes baktērijas, kas atrodas skābpiena produktos, sašķeļ laktozi. Skābpiena produkti ierosina ēstgribu un atindē organismu no nelabvēlīgiem vielmaiņas galaproduktiem. Skābpiena produkti nomāc pūšanas procesus zarnās un citu kaitīgu mikroorganismu attīstību cilvēka organismā.
Piens ir arī ārstniecības līdzeklis. Piemēram, nepietiekamas sirdsdarbības gadījumā piens likvidē tūsku - atūdeņo ķermeni. Tikko saraudzēts piens veicina vēdera izeju, turpretī vairākas dienas raudzēts, ilgāk uzglabāts kefīrs aptur caureju.
Produkta garšai jābūt tīrai, krāsai baltai vai viegli iedzeltenai, konsistencei viendabīgai, blīvai bez tauku piciņām un olbaltumvielu pārslām. Beztauku sausnas saturam pienā jābūt ne mazākam kā 8.5%, skābumam ne lielākam kā 6,8 Ph, realizācijas temperatūrai 2 – 6 0C. Pasterizētu pienu var bagātināt ar olbaltumvielām, minerālvielām, vitamīniem un bifidobaktērijām, tādejādi paaugstinot tā uzturvērtību. Pienam var pievienot arī dažādas garšas un aromāta piedevas, kas paplašina piena sortimentu. Pienam var samazināt arī laktozes saturu.
Uzkarsējot pienu līdz 60 0C,praktiski nekādas izmaiņas tajā nenotiek. Tālākās karsēšanas laikā izmaiņas skar sūkalu olbaltumvielas, vitamīnus, fermentus un minerālvielas.
Olbaltumvielas. Karsējot pienu 90 – 95 0C temperatūrā, notiek pilnīga sūkalu olbaltumvielu denaturācija. Daļa nogulsnējas uz sildvirsmas, daļa sīku pārslu veidā pienā. Sūkalu olbaltumvielas denaturācija ietekmē olbaltumvielas hidrofīlās īpašības.
Fermenti. Lielākā daļa fermentu inaktivējas 80 – 85 0C temperatūrā, piemēram, lipāzes, peroksidāzes u.c. Ja piens pasterizēts temperatūrās virs 63 0C, fosfatāze tajās nav konstatējama. Ilgstoši uzglabājot pasterizētu pienu un tā produktus, fosfatāze var lēnām atjaunot savu aktivitāti, tad piens ir jāpasterizē atkārtoti.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties