Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:218312
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ogļhidrāti sastāv no trim ķīmiskiem elementiem – oglekļa, ūdeņraža un skābekļa, tāpēc to vispārējo formulu var pierakstīt šādi (CH2O)n, kur n rāda, cik reizes savienojumā šāda vienība atkārtojas.
Ogļhidrātus dala vienkāršajos ogļhidrātos jeb cukuros un saliktajos. Vienkāršie ogļhidrāti ir mono – un disaharīdi. Monosaharīdu piemēri ir glikoze un fruktoze, jeb augļu cukurs. Glikoze un fruktoze ir augļos, ogās, medū. Disaharīdu piemēri ir galda cukurs un laktoze jeb piena cukurs.
Polisaharīdi ir lielmolekulāras vielas, kas satur daudz monosaharīdu vienību, tās skaitāmas tūkstošos. Ar pārtikas produktiem cilvēks uzņem galvenokārt cieti, pavisam nelielā daudzumā – ar gaļu un aknām – arī glikogēnu. Bagātākie cietes avoti uzturā ir kartupeļi, maize, putraimi, makaroni, pupas, zirņi.
Galvenā ogļhidrātu funkcija organismā ir enerģētiskā. Daži audi, piemēram, eritrocīti un smadzenes, par enerģijas avotu spēj izmantot arī taukus. Muskuļos un aknās izkrājas nelielas ogļhidrātu rezerves glikogēna veidā. Glikogēna krājumi ir atkarīgi no tā, cik ogļhidrātu ir cilvēka ikdienas uzturā. Trenēta cilvēka muskuļos ir lielāks glikogēna daudzums nekā fiziski pasīvam cilvēkam.
Tā kā iespējamie glikogēna krājumi nav lieli, ogļhidrātu atlikums pārvēršas rezerves taukos, kas izveidoti zemādā. Pastāv ciešs sakars starp olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu maiņu. Tas ogļhidrātu pārpalikums, ko organisms neizlieto enerģijas iegūšanai, tiek pārvērsts taukos un uzkrāts taukaudos kā rezerve. Lai gan olbaltumvielas un tauki spēj aizvietot ogļhidrātus, uzturā tie ir nepieciešami, jo bez tiem organismā uzkrājas tauku maiņas starpprodukti – ketonvielas.
Kā enerģijas avots 1 g ogļhidrātu oksidējoties dod 4,1 kcal. Tie ir arī šūnas sastāvdaļa. Sevišķi intensīvi ogļhidrātus spēj izmantot muskuļi un galvas smadzenes. Organisms pastāvīgi ir piesātināts ar ogļhidrātiem, kuri nelielās devās glikozes veidā atrodas visos audos. Glikozes saturs asinīs – normas robežās – ir 0,08 līdz 0,12%. Organismam piemīt spēja saglabāt ogļhidrātu rezerves glikogēna (dzīvnieku cietes) veidā kā muskuļos, tā arī aknās. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties