Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Grūtnieču aizsardzība darba likumdošanā
Faila izmērs:
45 KB
Identifikators:

132538

 
Vērtējums:
Publicēts: 06.10.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  STRĀDĀJOŠĀS GRŪTNIECES    4
1.1.  GRŪTNIECĪBAS STĀVOKĻA PAZIŅOŠANA DARBA DEVĒJAM    4
1.2.  DARBA LIKUMI PAR LABU GRŪTNIECĒM UN SIEVIETĒM, KAS ATRODAS PĒCDZEMDĪBU ATVAĻINĀJUMĀ    5
1.3.  NOTEIKTAIS ATVAĻINĀJUMS UN ATPŪTA DARBA LIKUMĀ    7
2.  DARBA UZTEIKŠANA GRŪTNIECEI    11
2.1.  DARBA UZTEIKŠANAS LIKUMISKUMS    11
2.2.  TIESU PRAKSE LATVIJĀ    14
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    16
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    18
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Latvijā joprojām maz strādājošo cilvēku apzinās, ka ir Darba likums. Vēl nesenā pagātnē grūtnieces nevarēja justies tik pasargātas no diskriminācijas kā tagad. Mūsdienās ne visas grūtnieces vēršas tiesās vai Darba inspekcijās ar lūgumiem izskatīt nepamatotu atlaišanu no darba grūtniecības laikā. Internetā dažādos portālos tiek uzdoti jautājumi par to, kā rīkoties, vai ir pareizi, ka darba devējs uzsaka darbu grūtniecei, pat skaidri norādot, ka atlaiž tieši grūtniecības fakta dēļ, kura tikusi it kā slēpta . Šāda situācija nav pieļaujama, jo grūtniecība nav nekāda slimība, kas būtu jāpaziņo obligātā kārtībā darba devējam. Neviens likums to nepieprasa. Šai rakstā darba devēja atlaišanu pamato ar to, ka grūtniece slēpusi grūtniecību, kaut tā nav bijusi taisnība. Darbiniece nonāca slimnīcā nezinot par grūtniecību un bērnu zaudēja. Šajā gadījumā darbiniecei vajadzētu vērsties tiesā, sakarā ar nepamatotu atlaišanu, plus vēl pazemojums, kā dēļ varētu piedzīt morālo kompensāciju.
Iespējams, vajadzētu kaut kā vairāk popularizēt DL, piemēram, populārākajos laikraksta izdevumos regulāri atgādināt, ka katram darbiniekam ir tiesības, jo īpaši grūtniecēm vajadzētu apzināties, ka darba devēji nedrīkst viņas atlaist. Grūtniecība ir emocionāls stāvoklis, kad atlaistā grūtniece ir ļoti aizvainota, viņai var sākties problēmas ar grūtniecību, bet lepnums neļauj uzstāt uz savām tiesībām. Tas nav pareizi. Tāpat vairākos interneta portālos var lasīt jautājumus no grūtniecēm, kurām vai nu uzteikts darbs, vai draud uzteikt darbu. Viņas nezin kā rīkoties un uzdod jautājumus…vienīgi cik kvalitatīvas atbildes var saņemt no parastu lietotāju portāliem? Ja atbildētājs trāpās cilvēks, kam ir kaut cik zināšanas darba likumdošanā, kā arī citos likumos, tad sievietei paveicas, bet, ja netrāpās, tad visādus minējumus un interesantus argumentus gadās izlasīt kā ieteikumus kā rīkoties. Vienā no portāliem sieviete lūdz padomu sakarā ar to ka darba devējs draud atlaist no darba un atsakās dot viņai pienākošos atvaļinājumu, tā teikt – pantu gan jau atradīs ko piemērot. Tas ir pilnīgi nepieņemami, uz ko norāda portāla atbildes sniedzējs. …

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties