Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:209186
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads.    3
1.  Endokrīnā sistēma grūtniecības laikā    5
1.1.  Dzimumhormoni    5
1.2.  Placentas un fetoplacentārā kompleksa hormoni    6
1.3.  Virsnieru garozas hormoni    8
1.4.  Hipofīzes hormoni    9
1.5.  Pārējie hormoni    9
2.  Asinsrites sistēma grūtniecības laikā    9
3.  Pārējās orgānu sistēmas un orgāni grūtniecības laikā    13
4.  Vielmaiņa grūtniecības laikā    15
5.  Grūtniecības izraisītās pārmaiņas dzimumorgānos    16
6.  Ķermeņa masas dinamika grūtniecības laikā    18
7.  Barības uzņemšana    19
8.  Temperatūras regulācija    19
9.  Kustības un stāja    20
10.  Garastāvoklis    20
11.  Raksturīgi pašsajūtas traucējumi grūtniecības laikā    21
12.  Ārpusdzemdes implantācija    22
13.  Spontānais aborts    23
14.  Multipla (daudzaugļu) gestācija    24
  Izmantotā literatūra    25
Darba fragmentsAizvērt

Endokrīnā sistēma grūtniecības laikā

Būtiskas pārmaiņas grūtniecības laikā notiek iekšējās sekrēcijas orgānu sistēmā. Kopš paša grūtniecības sākuma olnīcās attīstās jauns iekšējās sekrēcijas dziedzeris – dzeltenais ķermenis. Tā producētais hormons (17-α-oksiprogesterons) rada apstākļus olšūnas implantācijai un netraucētai grūtniecības attīstībai. Dzeltenā ķermeņa darbības laikā olnīcas pārstāj nogatavoties, ar laiku folikuli atrofējas un rodas to atrēzija. Otrajā grūtniecības pusē dzeltenais ķermenis deģenerējas un tā funkciju pilda placenta. Placenta ir jauns aktīvs iekšējās sekrēcijas orgāns.

Dzimumhormoni

Grūtniecības sākumā vislielākā nozīme ir olnīcu hormoniem – estrogēniem un progesteroniem. Lai iestātos grūtniecība, nepieciešams pietiekams šo hormonu daudzums sievietes organismā. Grūtniecības agrīnā perioda norise ir atkarīga no dzeltenā ķermeņa izdalītā hormona 17-α –oksiprogesterona. Šī hormona koncentrācija asins serumā norāda uz dzeltenā ķermeņa funkciju.
Estrogēnu un progesteronu ietekmē hipertrofējas un hiperplazējas miometrijs.
Estrogēni aktivizē bioķīmiskos procesus dzemdē un veicina dzemdes muskulatūrā aktīna un moizīna uzkrāšanos un enerģētisko fosfora savienojumu rezerves palielināšanos. Estrogēni paplašina dzemdes asinsvadu un tādējādi veicina tās apasiņošanu. Šo estrogēnu īpašību plaši lieto dzemdniecības praksē, lai uzlabotu uteroplacentāro asinsriti.
Pašlaik pietiekami izpētītas 3 estrogēnu frakcijas – 17-β-estradiols, estrons un estriols. Dažādos organisma stāvokļos šīs frakcijas transformējas cita citā. Estrogēnu metabolismu ietekmē mediatori, hormoni, vitamīni, elektrolīti, kā arī nieru un aknu darbība. Sievietes organismā estrogēnus atrod visos bioloģiskajos šķidrumos un audos.
Vislielākā estrogēnā aktivitāte piemīt estradiolam, vismazākā – estriolam. Pēdējā laikā estriolam pievērš īpašu uzmanību sakarā ar šī hormona aktīvo ietekmi uz dzemdes augšanu un aktomiozīna sintēzi. Grūtniecībai progresējot, arvien palielinās estrogēnu, it īpaši estriola daudzums sievietes organismā. No 20. grūtniecības nedēļas starp diennakts estriola ekskrēciju un grūtniecības laiku pastāv tieša sakarība.
Progesterons veidojas dzeltenajā ķermenī, placentā, virsnieru garozā un folikulārajā šķidrumā. Grūtniecībai attīstoties, progesterons veic dzemdes un apaugļotās olšūnas aizsargfunkciju – samazina dzemdes uzbudināmību, novērš dzemdes muskulatūras kontrakcijas, nomāc neiromuskulārā aparāta aktivitāti (palielina impulsu pārvadi). Progesterons stimulē dzemdes augšanu, krūts dziedzera parenhīmas attīstību, piedalās estrogēnu metabolismā.
Progesteronu izdalīt no asinīm ir grūti, jo tas ātri difundē audos un aknās noārdās. Organismā esošo progesterona daudzumu nosaka pēc pregnāndiola (viens no progesterona metabolisma galaproduktiem) daudzuma urīnā. Pregnāndiola ekskrēcija ar urīnu palielinās atbilstoši pieaugušajam grūtniecības laikam un sasniedz maksimumu grūtniecības 37. vai 38. nedēļā. Šajā laikā placentā veidojas 250 mg progesterona diennaktī, bet dvīņu gadījumā – 520 mg diennaktī.
Zināms, ka estrogēni pastiprina dzemdes muskulatūras kontrakcijas, bet progesterons tās novājina. Ja pirms dzemdībām estrogēnu aktīvo frakciju līmenis organismā ir zems, bet pregnāndiola daudzums urīnā ir liels, dzemdētājai ir vāja dzemdību darbība.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties