Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:419345
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Darba laiks    4
  Darba laika veidi    5
  Darba laiks organizācijā    7
  Secinājumi    10
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Summētā darba laika uzskaite paredz darba grafikus tieši tāpat kā maiņu darba laika uzskaite. Līdz ar to pirms darba grafika spēkā stāšanās ar to ir jāiepazīstina darbinieki. Atsevišķās dienās darba laika ilgums var būt visdažādākais – 24 stundas, 12 stundas, 10 stundas u.tml. Darba likuma 140.pantā ir noteiktas prasības, kas jāievēro summētā darba laika uzskaitē, proti, minētajā likuma normā ir noteikts „summētā darba laika ietvaros jebkurā gadījumā aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā. Atpūtas laiku darbiniekam piešķir nekavējoties pēc darba veikšanas.”
Nakts darbs:
Nakts darbu darbinieks veic saskaņā ar maiņu grafiku.
Darba likuma 138.pantā ir definēts termins nakts darbs. „Nakts darbs ir ikviens darbs, ko veic nakts laikā vairāk nekā divas stundas.” Nakts laiki ir laikposms no plkst. 22:00 līdz 6:00. Attiecībā uz bērniem nakts laiks Darba likuma izpratnē ir laikposms no plkst. 20:00 līdz 6:00.
Darba devējam ir vairāki aizliegumi, kas ir noteikti normatīvajos aktos. Piemēram, Darba likuma 138.panta piektajā daļā ir uzskaitīti aizliegumi, kad personu nedrīkst nodarbināt nakts darbā: personas, kas jaunākas par 18 gadiem, grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, tad visā barošanas laikā, kā arī, ja ir ārsta atzinums, ka attiecīgā darba veikšana rada draudus sievietes vai viņas bērna drošībai un veselībai. Darbinieku, kam ir bērns līdz 3 gadu vecumam, drīkst nodarbināt nakts laikā tikai ar darbinieka piekrišanu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties