Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:795207
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Cenas jēdziens un būtība    4
2.  Cenu veidošanas jēdziens    6
3.  Uzņēmuma cenu politikas raksturojums    8
4.  Cenu psiholoģija    12
5.  Cenu veidošanas stratēģijas    14
6.  Cenu veidošanas metodes    18
  Nobeigums    21
  Izmantotā literatūra    22
Darba fragmentsAizvērt

Precīzi noteikta cena – viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka, vai klients pirks preci vai ne, ir būtisks priekšnoteikums veiksmīgai preču un pakalpojumu realizācijai.
Cena ir produkta vērtība naudas izteiksmē, proti, patērētāju maksa par produkta lietošanas rezultātā gūto patēriņa labumu. Cena ir viena no produkta galvenajām raksturīpašībām. Tirgū pastāv ražotāja cena, tirgotāja vairumtirdzniecības cena un mazumtirdzniecības cena.
Lēmumu pieņemšana par cenām ir pietiekami komplicēts process, jo produktam ir jānosaka optimāla cena katrā no tirgiem, kā arī jāveido uzņēmuma politika, kā un kad mainīt cenas, reizē nosakot, kam tad ir šādas tiesības un pat pienākums. Lēmuma pieņemšana par produkta cenu ir viena no sarežģītākajām problēmām, kuras vajag risināt uzņēmuma vadībai. Uzņēmuma izstrādājamās tirgus stratēģijas būtiska sastāvdaļa ir mērķa noteikšana.
Lielākajā daļā gadījumu produkta cenu nosaka ārējie faktori, tas, ir faktori, kuri nav pakļauti uzņēmuma kontrolei, kas ietekmē cenu ir attiecīgā produkta piedāvājums un tā pieprasījums.
Referāta mērķis ir raksturot uzņēmuma preču cenu jēdzienu, politiku, veidošanas stratēģiju un metodes, lai tā rezultātā izdarītu secinājumus.
Lai realizētu izvirzīto darba mērķi autors izvirza šādus darba uzdevumus:
1.Raksturot cenu jēdzienu.
2.Izpētīt cenu politikas būtību uzņēmumā.
3.Raksturot cenu veidošanas startēģijas.
4.Raksturot cenu veidošanas metodes.
Referātā izvirzīto mērķi un uzdevumus autors realizē ar ekonomiskās literatūras, periodikas palīdzību.
Cena ir maiņas vērtības izpausme naudā, preces (pakalpojuma) pircēja un tās pārdevēja vienošanās rezultāts. Cena ir tirgus pasākumu kompleksa (4P) elements. Maiņas vērtība piemīt jebkurai precei - vai tā būtu patēriņa vai rūpniecībai nepieciešams produkts, vai pakalpojumi. Maiņas vērtības lielumu ietekmē preces derīgums no pircēja viedokļa, pirktspēja, mode, konkurenti.1 Cenas izpausme ir nauda vai cits produkts (arī pakalpojums), ko dod kompensācijai par iegādāto preci. Preces cena ir tas naudas vienību daudzums, ko pircējs gatavs maksāt pārdevējam, iegūstot šo preci savā īpašumā.2
Uzņēmējdarbībā cenas nozīme ir liela. Šobrīd Latvijā preces cena ir ļoti svarīgs faktors, kas ietekmē jebkuru uzņēmējdarbību. Pēdējo gadu laikā, kad Latvijā ļoti attīstās tidzniecības tīkli kā arī ienāk jauni dalībnieki ar izstrādātām stratēģijām, vēl jo lielāka nozīme ir konkurētspējīgām cenām, kas ir biznesa panākumu cēlonis. Gan lielā, gan mazā biznesā uzņēmēji saskaras ar cenas veidošanas problēmām. Problēmas izraisa vairāki faktori, un tie ir:
preces iegādes vērtība;
preču krājumu uzturēšanas izdevumi;
transportēšanas izdevumi;
pieprasījums pēc konkrētas preces;
konkurentu darbība, u.t.t..
Ir ļoti svarīgi noteikt cenu tā, lai tā nebūtu pārāk augsta un ne pārāk zema. Pārāk augstas cenas var atgrūst potenciālos pircējus, neatļaujot precei sākt attīstīt preces dzīves ciklu. Augstas cenas dod lielāku peļņu uzņēmumam, bet tas ir riskanti, jo šāda veida prece gūst lielāku ieinteresētību konkurentu acīs. Pārāk zemas cenas var izraisīt negatīvu reakciju, piemēram, šaubas produkcijas kvalitātē.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties