Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:906627
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. UZŅĒMĒJDARBĪBAS KONCEPTUĀLĀ BŪTĪBA
Lai apmierinātu savas vajadzības un intereses, cilvēkam pašam jārada sev nepieciešamās lietas un pakalpojumi, vai tās jāiegādājas iesaistoties ekonomiskajās aktivitātēs. Ar ekonomisko aktivitāti saprot indivīda piedalīšanos sabiedriskajā ražošanā un finansu līdzekļu iegūšanu paša un viņa ģimenes locekļu nodrošināšanai.
Pazīstami vairāki finansu līdzekļu iegūšanas veidi: 1) ienākumi no īpašuma iznomāšanas un procenti no depozītnoguldījumiem; 2) algots darbs, kad cilvēks pārdod savu darbu, fiziskās un garīgās spējas, zināšanas, prasmi, lai iegūtu nepieciešamos finansu līdzekļus savu vajadzību un interešu apmierināšanai. Tas ir visplašākais ir nodarbinātības veids. Darba attiecības reglamentē darba līgums; 3) individuālais darbs – ir uz pašiniciatīvas un personīgās atbildības pamata izraudzīta individuālā nodarbošanās ienākumu gūšanai (amatnieki, daiļamata meistari, mākslinieki – ja viņi neieņem algotus amatus); 4) ienākumi no pensijas, stipendijas, pabalsta; 5) ienākumi no iesaistīšanās ekonomiskās noziedzības darbībās; 6) ienākumi uzņēmējdarbības. Īpašs ekonomiskās aktivitātes veids. Uzņēmējs ir pilnīgi brīvs savā saimnieciskajā rīcībā, mērķos. Viņš izvēlas nodarbošanās virzienu, nosaka ražošanas apjomus, cenas, meklē klientus, dibina attiecības.
Cilvēku sabiedrības progress ir saistīts ar tās vajadzībām un to apmierināšanu. Cenšanās sasniegt mērķi un apmierināt savas arvien augošās vajadzības veido darba motivāciju. Motivācija ir iekšējo stimulu kopums, kas pamudina uz mērķa sasniegšanu. Centrālais motīvs ir personīgās interese un to apmierināšana. Savas vajadzības un intereses var apmierināt divējādi – saimniekojot un piekopjot uzņēmējdarbību. Saimniekot nozīmē būt nodarbinātam, pārzināt līdzekļu iegūšanu un izdošanu, vadīt saimniecību. Ar saimniekošanu savu ienākumu robežās nodarbojas praktiski katrs rīcībspējīgs indivīds. Saimniekošana galvenokārt ir strādāšana sev, uzņēmējdarbība ir strādāšana tirgum, tā nevar būt bez peļņas. Uzņēmējdarbība – personu un uzņēmumu ilgstoša vai sistemātiska, patstāvīga, uz savu risku un mantisko atbildību veikta saimnieciska darbošanās un kapitāla ieguldīšana, kas vērsta uz preču ražošanu, pakalpojumiem peļņas iegūšanas nolūkā.
2. UZŅĒMĒJDARBĪBAS FUNKCIJAS

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties