Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:291122
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

18. Org. Funkcijas būtība u n nozīme.
Org. un organizatoriskā struktūra ir panākuma ķīla (A.Linkolns). Tā vienmēr ir augstāko vadītāju kompetencē. Org. funkcijas būtība ir visa nepieciešamā sagatavošana plāna izpildei. Organizatoriskās darbības galvenais uzdevums ir radīt formālu struktūru un pareizi izvēlēties darbiniekus. Organizatoriskās struktūras nosaka attiecības starp org. elementiem (daļām). Lai nodrošinātu darba procesu, nepieciešams paredzēt:-noteikta skaita, sastāva un kvalifikācijas darbiniekus; katram darbiniekam jāzin sava loma org. un veicamā darba kopsakars ar citu darbinieku uzdevumiem; katram darbiniekam jāzin, par kādu plānu daļu viņš atbild; katram darbiniekam jābūt sagatavotam savas darba daļas izpildei; viss darbam nepieciešamais darbiniekam jāsaņem noteiktā laikā un vietā. Tas parāda galveno vidējā līmeņa vadītāja atbildību par org. funkcijas izpildi.

19. Centralizācija un Decentralizācija.
Pēc pilnvaru piešķiršanas un varas koncentrēšanas metodēm izdala divus organizācijas veidus: centralizācija un decentralizācija. Centralizētai org. ir raksturīga pilnvaru piešķiršana un varas koncentrēšana augstākā līmeņa vadītājiem. Decentralizētai org. ir raksturīga pilnvaru piešķiršana un varas koncentrēšana vidējā un zemākā līmeņa vadītājiem. Praktiski neeksistē pilnīgi centralizētas vai pilnīgi decentralizētas org. Jebkuras org. centralizācijas pakāpi var noteikt, ņemot vērā šādus kritērijus:1)org. zemākā līmeņa vadītāju pieņemto lēmumu skaits, jo lielāks ir šo lēmumu skaits, jo lielāka ir decentralizācijas pakāpe. 2)org. zemākā līmeņa vadītāju pieņemto lēmumu svarīgums, jo svarīgāki šie lēmumi (piemēram, par resursu sadali, izdevumu plānošanu u.c.), jo lielāka ir org. decentralizācijas pakāpe. 3)org. zemākā līmeņa vadītāju pieņemto lēmumu sekas, jo vairāk org. funkciju skar šie lēmumi, jo lielāka ir decentralizācijas pakāpe. 4) padoto darba kontrole, jo augstāka ir org. decentralizācijas pakāpe, jo mazāk augstākā līmeņa vadītāji pārbauda zemākā līmeņa vadītāju operatīvos lēmumus. Atbilstoši šiem kritērijiem var noteikt 4 org. decentralizācijas pakāpes: 1)liels daudzums lēmumu tiek pieņemts zemākajos organizatoriskajos līmeņos. 2) Vissvarīgākie lēmumi tiek pieņemti vadības zemākajās pakāpēs. 3) Vairākas funkcijas pēc saviem ieskatiem var izpildīt zemākā līmeņa vadītāji. 4)Vadītājiem ir maz jāsaskaņo lēmumus ar citiem. Centralizācijas priekšrocības: 1)lēmumus pieņem visas org. interesēs, vara vienās rokās, 2)vadītāji labāk sagatavoti lēmumu pieņemšanai, 3)likvidē darbu dublēšanu, 4)veicina vadītāju speciālās kvalifikācijas izaugsmi, 5)var panākt max lēmumu saskaņošanu visu interesēs.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1142115
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties