Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Uzņēmējdarbības vadīšana, 5.daļa - vara, ietekme, vadīšanas stils

     

    Konspekts18 Vadība

7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:208583
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vadītājs ir indivīds, kas veic darbu ar citu cilvēku palīdzību. Taču, lai uzturētu aktīvu vēlmi palīdzēt, viņam jāprot atbilstoši iedarboties uz mērķa sasniegšanā iesaistītajiem indivīdiem vai grupām, resp., jāzin pareizā pieeja, lai ietekmētu savus darbiniekus. Organizācijas sastāvā ietilpst cilvēki ar visdažādākajiem uzskatiem, interesēm un domāšanas veidu. Kā panākt, lai katrs darbinieks pieliktu maksimālas pūles uzdevumu izpildei mijiedarbībā ar citiem organizācijā strādājošiem, gan arī ārpus tās. Tas ir atkarīgs no vadītāja ietekmes iespējām. Ietekme ir process, kura gaitā viena no pusēm, mobilizējot savā rīcībā esošos varas resursus, cenšas mainīt otras puses uzvedību (D.Body, R.Paton, 1999). Ietekmēt nozīmē būt par cēloni tam, ka darbinieks maina uzskatus, domas, rīcību.

Pieņemsim, ka vadītājs vēlas mainīt darbinieku attieksmi pret darbu - uzlabot disciplinētību, sekmēt precīzu pienākumu izpildi, novērst korumpētību utt., u.t.jpr. Lai to panāktu, viņš maksā labas algas, pats ar savu piemēru demonstrē augstu darba kultūru, soda darba disciplīnas pārkāpējus un pārliecinoši izrāda savu kompetenci lēmumu pieņemšanā. Vienlaicīgi pieņemsim, ka kāda trešā persona no tā paša darbinieka savukārt cenšas panākt nelikumīgu rīcību, kas šai trešai personai varētu dot zināmu labumu. Arī tad darbinieka ietekmei varētu tikt izmantoti visai analoģiski līdzekļi - piesolīt kārdinošu kukuli, piedraudēt ar izrēķināšanos, pārliecinoši pierādīt veicamās rīcības pareizību, izmantot savas personības pievilcību, atsaukties uz autoritātēm sabiedrībā utt. Abos gadījumos ietekme tiek realizēta, izmantojot rīcībā esošos varas resursus. (Jautājums pārdomām - Kura ietekme būs spēcīgāka?)…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1205686
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties