Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
12,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:383707
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Makrosocioloģija nevar izskaidrot daudzas lietas, tādēļ ir mikrosocioloģija, bet ir vēl 3. līmenis mezosocioloģija, kas ir starp mikro un makro.

Marks līdz 90jaiem gadiem bija viscitētākais autors pasaulē. Marksam ir interesanti teksti par cilvēku. Marks bija ģēnijs neveiksminieks, viņš mēģināja visu – literatūru, ekonomiku, filozofiju, sociālās zinātnes u.c., universitātē darbu neviens nedeva, bērni dzīvoja nabadzībā. Engelsa daudzas idejas kalpoja par sākumu Marksam. Engels arī pirmais interpretēja Marksu, jau pēc viņa nāves.

ALTISĒRS (Althusser)
(1918-1990) pirmais marksists. Attīstīja strukturālo marksismu. Nožņaudza savu sievu – viņam bija šizofrēnija. Viņam nepatika marksismā tas, kas balstās uz hēgelismu. Marks ir jāskatās kopējā skatā, nevis jāliek akcents uz sākotnējiem darbiem. No sākuma Freids ietekmēja marksismu un tiek lietots vārds determinācija. Viens no totalitātes izpausmes veidiem ir ideoloģija (stingri vēršas pret izglītību).

GRAMSCI (1891-1937)
Antonio Gramši. Itāļu domātājs – rakstnieks, politiķis, žurnālists. Ir bijis cietumā. Viņa ārpolitika bija neveiksmīga. Provocēja fašismu (Itālijā). Ļoti veiksmīgs iekšpolitikā – novirzīja līdzekļus ceļu, skolu būvei. Pirmais sāka 5u gadu plānu – valsts attīstības plānu. Monitārā politika. „Patika” karot, to darīja daudz. „Cietuma burtnīcas” viens no A Gramši darbiem. Revolūcija pret „kapitālu” (pret Marksa grāmatu). Ir jāskata ne tikai kapitāla ražošanas problēmas kā to darīja, bet jāpievēršas arī kultūrai. Viens no pamatjautājumiem ir kultūras hegemonija – kā kultūra veidojas.
Izvirzīja daudzas idejas par intelektuāļiem. Pēc viņa domām intelektuāļi gan kļūst, gan nekļūst par sabiedrības līderiem. „Organisko intelektuāļu teorija” – viens no darbiem. Parādās tēma par kultūras sabiedrību (piemēram, labējie, kreisie). Atstāj lielu iespaidu uz Fuko, jo viņš vēroja kādu iespaidu atstāj disciplīna, baznīca, grēksūdze u.c.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties