Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Ģimenes izpētes tradīciju atšķirības dažādās socioloģijas teorijās. Simboliskais interakcionisms. Sistēmteorija

     

    Konspekts6 Socioloģija

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:231591
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās sociālās zinātnes pētot tādas grupas kā ģimenes lielākoties koncentrējas uz cilvēku uzvedību. Daļa sociālo zinātnieku atdala subjekta cilvēka uzvedības subjekta nozīmi atsevišķās disciplīnās: personības pētīšanā (psiholoģija), kultūra (lingvistika un antropoloģija) un sociālā uzvedība (socioloģija, ekonomika un politikas zinātne). Šo īpatnību pamatā ir pieņēmums, ka kultūru veido kopējas zīmes un simboli, no kuriem aktors konstruē kultūras nozīmi. Bieži vien sociālie zinātnieki uzskata simbolu nozīmi par vispārsaprotamu kultūrā un ar tādu domu veido arī anketas – pieņemot, ka zīme vai simbols tiek saprasts vispārīgi/vienā veidā. Bet daži sociālie zinātnieki uzskata, ka mēs nevaram izprast uzvedību, kamēr nezinām situācijas nozīmi un stimulus, kas iedarbojušies uz aktoru.
Simboliskā interakcionisma pieejai ir bagāta un sarežģīta vēsture. Šodien termins simboliskais interakcionisms reprezentē daudzpusīgu ģimenes teoriju klāstu, kam kopīgs aizsākums, no kura veidojušies atšķirīgi varianti.
Vislielākā ietekme uz sociālajām zinātnēm 20.gs. nākusi no Čārlza Darvina. Darvins pārstāvēja koncentrētu un bioloģiski pamatotu pieeju, kas bija kontrastā abstraktajam ideālismam, kas tolaik Eiropā bija iecienītākā filozofija. Ziemeļamerikas intelektuāļiem koncentrētā bioloģiskā pieeja, kas uzsver organisma „adaptāciju” videi, šķita daudz atraktīvāka. Trīs Ziemeļamerikas pētnieku idejas bija noteicošas simboliskā interakcionisma izveidē. Čārlzs Pīrss atklāja zīmju un simbolu teoriju, Viljams Džeims atklāja priekšstatu par sevi attiecībās ar vidi un Džons Djūijs atklāja prāta konceptu. Kopā šie trīs zinātniski izveidoja pragmatisma filozofijas skolu, no kā vēlāk izveodojās simboliskais interakcionisms. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1124315
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties