Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Izdevīgi: šodien akcijas cena!

Parastā cena:
0,99
Ietaupījums:
0,16 (16%)
Cena ar atlaidi*:
0,83
Pirkt
Identifikators:865193
Vērtējums:
Publicēts: 04.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Maize ir viens no senākajiem pārtikas produktiem pasaulē.
Sākumā cilvēki labību neaudzēja, bet tikai vāca graudus no savvaļas graudzālēm (mūsdienu izpratnē – vienkārši nezālēm). Graudus ēda nepārstrādātus, vēlāk tos saberza starp akmeņiem un sajauca ar ūdeni, iegūstot putru. Visbeidzot kāds cilvēks iedomājās graudus izcept. Graudi izrādījās gan garšīgāki, gan ilgāk uzglabājami, un, kad no putras izdevās izveidot ko līdzīgu plācenītim, sākās maizes cepšanas vēsture.
Apmēram pirms 5. - 6.tūkstošiem gadu, senie ēģiptieši sāka cept raudzētu maizi. Viņi bija pirmie, kas iemācījās ieskābēt un uzraudzēt mīklu, no kuras ceptā maize bija ievērojami garšīgāka, poraināka un ilgāk saglabājās svaiga. Senajā Ēģiptē tika radīta arī pirmā maizes krāsns – to darināja no Nīlas māliem, tai bija konusa forma, augšējā daļā konusa iekšpusē tika veidotas lūkas, kuras atvēra cepšanas beigās, bet uguni kūra zem pašas krāsns. Tad krāsns mutē uz akmens klona lika ar miltiem apkaisītu mīklu. Šajā laikā maize kļuva par visu vērtību mērauklu: tīrumi, kuros auga kvieši un vergi, kas tos apstrādāja, piederēja tikai faraonam.
Senāk miltiem ļāva nostāvēties 3 līdz 8 nedēļām, lai saskarsmē ar skābekli tie kļūtu derīgāki cepšanai. Mūsdienu cepēji radījuši virkni ķīmisku „uzlabotāju”, ko var pievienot tieši miltiem. Tie darbojas kā oksidanti, atbrīvojot no vajadzības miltus tieši briedināt.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Maizes ražošana”.

Saite uz darbu:
https://www.atlants.lv/w/865193

Sūtīt

E-pasts ir nosūtīts.

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties