Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Izdevīgi: šodien akcijas cena!

Parastā cena:
21,48
Ietaupījums:
3,01 (14%)
Cena ar atlaidi*:
18,47
Pirkt
Identifikators:723400
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 27 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  DARBĀ LIETOTO SAĪSINĀJUMU SKAIDROJUMS    7
  IEVADS    8
1.  TEORĒTISKĀ DAĻA    9
1.1.  Pārtikas krāsvielu vēsture un likumdošanas attīstība    9
1.1.1.  ASV likumdošanas analīze    10
1.1.2.  Likumdošanas veidošanās Eiropā un ES    14
1.2.  Pārtikas krāsvielas    17
1.2.1.  Krāsvielu apzīmējumi    23
1.3.  Dabiskās un dabiskām identiskās krāsvielas    25
1.3.1.  Augu valsts pigmenti    26
1.3.2.  Mikroorganismu izcelsmes krāsvielas    30
1.3.3.  Dzīvnieku valsts izcelsmes krāsvielas    32
1.4.  Sintētiskās krāsvielas    34
1.4.1.  Tartrazīns (E 102)    35
1.4.2.  Hinolīna dzeltenais (E 104)    36
1.4.3.  Saulrieta dzeltenais FCF (E 110)    37
1.4.4.  Azorubīns (E 122)    39
1.4.5.  Kumačs 4R (E 124)    40
1.4.6.  Alūra sarkanais (E 129)    41
1.4.7.  Patentzilais V (E 131)    42
1.4.8.  Indigotīns (E 132)    44
1.4.9.  Briljantzilais (E 133)    46
1.5.  Krāsvielu toksicitāte, tās izvērtējums    48
1.5.1.  Kopsavilkums par literatūras apskatu    51
2.  METODISKĀ DAĻA    53
2.1.  Likumdošanas aktu par pārtikas krāsvielām izpēte    53
2.2.  Aptauja par sabiedrības informētību par pārtikas krāsvielām    53
2.3.  Tirdzniecības vietās piedāvāto saldumu izpēte    53
3.  REZULTĀTI    55
  Pārtikas piedevu atļaujas/ aizliegumi likumdošanā dažādās pasaules valstīs    55
3.2.  Patērētāju informētības apzināšana    65
3.1.  Saldumu izvērtējums, kas pieejami tirdzniecības vietās    77
  SECINĀJUMI    83
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    84
Darba fragmentsAizvērt

Koši krāsaini gumijoti lācīši, želejas, rozā krabju nūjiņas, sārtas desas un šķiņķi, rozā jogurti, oranži sieri un varavīksnes krāsu limonādes sen nav jaunums mūsu tirgū. Dekoratīvās kosmētikas piedāvājums ir kļuvis aktuāls ne tikai sieviešu, bet arī pārtikas produktu un medikamentu izdaiļošanai.
Daba ir parūpējusies par zilo melleņu, sarkano biešu un dzelteno kurkuma vai safrāna krāsu, bet ar tām ne vienmēr rūpniecībā pietiek. [12]
Sintētiskās krāsvielas ir izdevīgākas pārtikas rūpniecībā, jo var vienkāršāk nodrošināt daudzo produkta partiju vienveidību, līdz ar to panākt patērētāja uzticību produkta kvalitātei. Pasaulē ir tik daudz un dažādas krāsvielas un tik atšķirīgi viedokļi par to lietošanu. Bez tam tiek veikti daudzi toksikoloģiskie pētījumi, lai noskaidrotu krāsvielu ietekmi uz cilvēku veselību, tomēr to rezultāti ne vienmēr ir neapstrīdami.
Darba mērķis ir noskaidrot pārtikas krāsvielu lietošanas pamatotību un patērētāju informētību par pārtikas krāsvielu pielietojumu.
Darba uzdevumi ir:
1)pārtikas krāsvielu teorētiskais apskats;
2)pārtikas krāsvielu ietekme uz patērētāja veselību un labsajūtu;
3)patērētāju anketēšana par pārtikas krāsvielu nozīmi un lomu uzturā;
4)tirdzniecības vietās pieejamo saldumu sastāva un pārtikas piedevu izvērtējums.

Pārtikas produktus krāso jau no seniem laikiem. Viens no vissenākajiem apliecinājumiem par pārtikas krāsvielu izmantošanu bija vīna iekrāsošana jau 400 g.p.m.ē. Līdz sintētisko krāsvielu atklāšanai – 1856.gadā, par krāsvielām tika izmantoti krāsvielu ekstrakti no augiem, dzīvniekiem un minerāliem.
Romāņi iekrāsoja maizi un vīnu ar balto augsni („white earth”) un ogām. Jau 12.gs briti importēja luksus cukuru no Aleksandrijas, kas bija iekrāsots rozā un violetos toņos.
Plīnijs XIV grāmatas VIII nodaļā „Naturālā vēsture” minējis, ka negodīgi tirgotāji no Narbonnes mākslīgi iekrāsoja savus vīnus, lietojot dūmus vai alveju, kā arī pievienoja ģipsi, lai veidotu vīnam maigāku garšu, vienlaicīgi mainot skābumu un sarkanās krāsas intensitāti. Tajā pašā nodaļā viņš minēja, ka grieķi vīnam pievienoja jūras ūdeni, kas, savukārt, pastiprināja krāsas spilgtumu.
Tirāna purpura krāsa no jūras gliemežiem, rubijas krāsviela no augu saknēm, kā arī krāsviela no skalas insekta ir pirmās pārtikas krāsvielu izmantošanas iezīmes pasaulē.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Pārtikas krāsvielu izvērtējums”.

Saite uz darbu:
https://www.atlants.lv/w/723400

Sūtīt

E-pasts ir nosūtīts.

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties