Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:485195
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 29 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Mazo un vidējo uzņēmumu būtība    8
1.1.  Mazo un vidējo uzņēmumu raksturojums Latvijā    8
1.1.1.  Mazo un vidējo uzņēmumu definīcija    8
1.1.2.  Priekšrocības mazo un vidējo uzņēmumu darbībā    9
1.2.  Pamatnostādnes mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai Latvijā    10
1.3.  Mazo un vidējo uzņēmumu attīstības kavēkļi Latvijā    13
1.4.  Finansu un informatīvā atbalsta iespējas maziem un vidējiem uzņēmumiem    15
1.4.1.  Mazo un vidējo uzņēmumu līdzfinansējums no ES strukturālajiem fondiem    16
1.4.2.  Mazo un vidējo uzņēmumu aizņēmuma iespējas komercbankās    22
1.5.  Maziem un vidējiem uzņēmumiem pieejamie kredīti un to klasifikācija    24
2.  MVU kreditēšanas politikas analīze A/S Latvijas Unibanka    35
2.1.  A/S Latvijas Unibanka kredītportfeļa raksturojums    37
2.2.  Bankas piedāvātie kredīta produkti maziem un vidējiem uzņēmumiem    44
2.3.  Kredītdarba organizācija A/S Latvijas Unibanka    52
2.4.  MVU kreditēšanas process A/S Latvijas Unibanka    56
2.4.1.  Kredīta pieprasījuma un nepieciešamās dokumentācijas iesniegšana bankā    57
2.4.2.  Nodrošinājums un tā izvērtēšana    59
2.4.3.  Lēmuma pieņemšana par aizdevuma izsniegšanu    63
2.5.  Mazo un vidējo uzņēmumu kredītriska analīze    65
2.6.  Eiropas Savienības struktūrfondu apguve A/S Latvijas Unibankā    70
  Secinājumi un priekšlikumi    75
  Literatūra    78
  Pielikumi    80
Darba fragmentsAizvērt

Mazie un vidējie uzņēmumi veido katras attīstītas valsts tautsaimniecības pamatu. Arī Latvijā mazo un vidējo uzņēmumu sektors pieaug un arvien vairāk iesaistās ekonomiskajā apritē, veicinot valsts ekonomisko izaugsmi. Mazie un vidējie uzņēmumi ir tirgus ekonomikas svarīgākie elementi un dinamiskākā un elastīgākā uzņēmējdarbības realizācijas forma. To dibināšanas forma ir ekonomiskās vides nepieciešams priekšnosacījums, kas veicina preču ražotāju un pakalpojumu uzņēmumu konkurences ražošanas un tirgus attiecību attīstību.
Latvijas Republikas valdības vienmēr par vienu no galvenajām savas darbības prioritātēm ir deklarējušas atbalstu uzņēmējdarbības veicināšanai, jo īpaši mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai. Lai mazie un vidējie uzņēmumi varētu palielināt uzņēmējdarbības aktivitāti un konkurētspēju, ir izstrādāti daudzi atbalsta politikas instrumenti tādi kā Reģionālais fonds, garantiju mehānisms maziem un vidējiem uzņēmumiem, valsts atbalsts mazo un vidējo uzņēmumu konsultācijām un apmācībām, mazo un vidējo uzņēmumu attīstības kreditēšanas programma, kuras rīcības plānā ir ietverta līdzfinansējuma piesaiste no ES struktūrfondiem.
Lai arī ir izstrādāti mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta politikas instrumenti, tomēr pastāv arī daudzas citas problēmas, kas kavē mazo un vidējo uzņēmumu attīstību. Latvijas ekonomisko attīstību apdraud trūcīgi un nevienmērīgi attīstīta infrastruktūra. Mazo un vidējo uzņēmumu sektora konkurētspēja nevar attīstīties bez uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides. Tautsaimniecības pārstrukturizācijas un ekonomikas globalizācijas procesu rezultātā daudzu potenciālo uzņēmēju pašu zināšanas un prasmes ir nepietiekamas un neatbilst tirgus prasībām. Latvijā uzņēmējdarbības uzsācējiem nav pietiekošā daudzumā brīvu līdzekļu, lai saņemtu nepieciešamās konsultācijas komercdarbības jomā. Tāpat mazo un vidējo uzņēmumu attīstību kavē informācijas trūkums par tirgiem un iespējamiem sadarbības partneriem, par investīciju piesaistes iespējām. Ja Latvija nepastiprinās un mērķtiecīgi neveicinās perspektīvu un jaunu biznesa ideju realizāciju, un jaunu uzņēmumu rašanos, tad var rasties negatīvas ekonomiskās sekas, kad Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi nebūs spējīgi pienācīgi konkurēt ar ārvalstu uzņēmumiem, palielinoties konkurencei.
Viens no svarīgākajiem kavēkļiem mazo un vidējo uzņēmumu attīstībā ir finansiālo resursu trūkums, vajadzība pēc papildus līdzekļiem, lai uzsāktu uzņēmējdarbību vai to attīstītu, nepieciešamība nodrošināt ražīga kapitāla nepārtrauktu apriti. Aizņēmuma iespējas piedāvā Latvijas komercbankas. Mūsdienu tirgus ekonomika nav iedomājama bez plašām kredītattiecībām. Latvijā komercbankām ir ļoti liela loma uzņēmumu kreditēšanā. Kā citās valstīs, tā arī Latvijā komercbanku kredītpolitika ir svarīgs elements banku kopējā politikā, jo kreditēšana ir viens no bankas pamatdarbības veidiem. Bankas kredītpolitikas izstrāde ir pamats bankas darbībai, kas saistīta ar kreditēšanas procesu, nodrošinājuma izvērtēšanu, kredītriska analīzi, izsniegto kredītu kontroli un uzraudzību, jo pretējā gadījumā – pavirši izstrādāta bankas kredītpolitika var novest pie bankrota. Kredītu formas un klasifikācija ir ļoti dažādas, un uzņēmēji var izvēlēties sev atbilstošāko un pieejamāko kādā no bankām. Kreditēšanas process bankās ir sarežģīts un darbietilpīgs.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties