Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:151140
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.08.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  PĀRDZĪVOJUŠĀ LAULĀTĀ MANTISKO TIESĪBU APLIECINĀŠANA    5
2.  LAULĀTO MANTOŠANA    15
2.1.  LAULĀTO LIKUMISKĀ MANTOŠANA    16
2.2.  LAULĀTO TESTAMENTĀRĀ MANTOŠANA    21
3.  LAULĀTAIS - NEATRAIDĀMAIS MANTINIEKS    26
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    34
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    35
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    36
  PIELIKUMI    38
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Autore izstrādājot šo darbu secināja sekojošo:
1. Civillikums nosaka, ka laulāto likumisko mantisko attiecību gadījumā, pēc viena laulātā nāves pārdzīvojušais laulātais var izprasīt laulātā mantas daļu no laulāto kopīgās mantas vai mantas kopības. Ar 2008.gada 4.augustā pieņemtajiem MK noteikumiem Nr.618 Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu ir noteikts, ka izprasot laulātā manats daļu no laulāto kopīgas mantas ir jāiesniedz dokumenti, kas apliecina, ka konkrētā manta ir laulāto kopīga manta.
2. Lemjot par to vai konkrēta manta ir laulāto kopīga manta vai atsevišķa, iespējams veidosies atšķirīga prakse, jo līdzīgās situācijās zvērināti notāri var rīkoties atšķirīgi un vienā gadījumā noteikt, ka manta ir laulātā atsevišķa manta, bet citā gadījumā, ka tā ir laulāto kopīga manta.
3. Ja pārdzīvojušais laulātais lūdz izdalīt laulātā mantas daļu no laulāto kopīgas mantas, bet pret to iebilst citi mantojumu pieņēmušie mantinieki, un vienošanos starp pārdzīvojušo laulāto un citiem mantojumu pieņēmušajiem mantiniekiem nevar panākt, laulātā mantas daļa tik un tā tiek izdalīta.
4. Likumiskās mantošanas gadījumos, kad pārdzīvojušais laulātais manto kopā ar nepilngadīgajiem bērniem, likums nosaka, ja mantojums ir tik mazs, ka to sadalot nav iespējams uzturēt nepilngadīgos bērnus, tad pārdzīvojušajam laulātajam ir tiesība pārvaldīt un lietu nedalītu mantojumu. Diemžēl likumdevējs nav norādījis, cik mazam mantojumam šajā gadījumā jābūt.
5. 2008.gada 4.augustā pieņemtie MK noteikumiem Nr.618 Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu paredz neatņemamās daļas procesuālu izdalīšanu atbilstoši materiālajai neatraidāmo mantinieku aizsardzības sistēmai, ļaujot pēdējās gribas rīkojumam stāties spēkā kopumā. Tādā veidā ir novērta iepriekš veidojusies atšķirīgā prakse.
6. Neatņemamo daļu izdala saskaņā ar Civillikuma nosacījumiem, un to aprēķina naudas izteiksmē, bet pieļaujama arī vienošanās par noteiktas mantas, tai skaitā konkrēta nekustamā īpašuma vai nekustamā īpašuma domājamās daļas piešķiršanu neatraidāmajam mantiniekam.

Izvērtējot secinājumus, autorei ir sekojoši priekšlikumi:
1. Precizēt, kādi dokumenti un kādos gadījumos nepieciešami, lai konkrēto mantu atzītu pat laulāto kopīgu mantu, kā arī kāda veida pierādījumi iesniedzami, lai atzītu, ka manta ir iegūta ar pārdzīvojušā laulātā palīdzību.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties