Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:642729
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.04.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 49 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    8
1.  Pēdējās gribas rīkojuma izcelšanās un vēsturiskā attīstība    8
1.1.  Pēdējās gribas rīkojuma izcelšanās un vēsturiskā attīstība pasaulē    8
1.2.  Pēdējās gribas rīkojuma izcelšanās un vēsturiskā attīstība Latvijā    14
2.  Pēdējās gribas rīkojumu būtība un to iztulkošana    23
2.1.  Tiesiska darījuma iztulkošanas jēdziens    23
2.2.  Testamentu un mantojuma līguma iztulkošanas problemātika    27
2.3.  Testamentāro mantinieku un uz neatraidāmo daļu tiesīgo interešu sadursme    40
3.  Pēdējās gribas rīkojuma izpildīšana    46
  Secinājumi un priekšlikumi    59
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    62
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Pēdējās gribas rīkojumi Latvijā ir divi veidi: testaments un mantojuma līgums. Atbilstoši spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam kā obligāts nosacījums ir pēdējās gribas izteikums rakstveidā. Tāpat, Civillikums paredz ne tikai rakstveida formu, bet arī īpašu rakstveida formu, t.i. taisītu pie notāra vai bāriņtiesā (publiskie testamenti) un mantojuma atstājējam pašrocīgi visu testamentu uzrakstot un parakstot (privātie testamenti). Autors secina, ka liecinieku obligātās līdzdalības izslēgšana testamentu sastādot, ir atzīstams kā pamatots grozījums Civillikumā. Attiecībā par privātajiem testamentiem autors uzskata, ka likumdevējs, ņemot vērā, ka mantojuma tiesības ir privātas tiesības, varēja paredzēt izņēmumus, kad notiktu atkāpe no prasības visu testamentu rakstīt pašrocīgi.
1. Priekšlikums: papildināt Civillikuma 446. pantu ar otro daļu sekojošā redakcijā:
„Gadījumos, ja mantojuma atstājējs veselības stāvokļa dēļ nevar visu testamentu rakstīt pašrocīgi, testamentu var sastādīt rakstveidā arī citā veidā, mantojuma atstājējam to parakstot.”
Iepriekš minēto priekšlikumu autors izvirza ar mērķi, lai personas nespēja vērsties pie notāra vai bāriņtiesā, kas var būt pamatota ar dažādiem objektīviem apstākļiem, un vienlaicīgi nespēja pašrocīgi uzrakstīt testamentu, neatņemtu tam tiesības dot pēdējo rīkojumu. Autors var secināt, ka, ja Civillikuma 456. panta pirmā daļa paredz tiesības izdarīt izlabojumus citai personai pēc testatora gribas, tad arī ir jāparedz imperatīva tiesību norma privāto testamentu formā.
Civillikuma 458.pants paredz, ka, ja testamentārais rīkojums acīmredzot nav nobeigts un noslēgts, tad tam nav nekāda spēka. Tā kā šāds tiesiskais regulējums apgrūtina iztulkot testatora gribu, ņemot vērā, ka privātos testamentos persona sastāda pati bez amatpersonas līdzdalības, iepriekš minētais pants jāprecizē, veicot grozījumus:
2. Priekšlikums: izteikt Civillikuma 458. pantu sekojošā redakcijā:
„Ja testamentārais rīkojums acīmredzot nav nobeigts un noslēgts, tad tam nav nekāda spēka. Par acīmredzot nenobeigtu un noslēgtu uzskata testamentu, kuru testators nav parakstījis.”
Publiskā testamenta priekšrocība ir tā, ka to sastāda lietpratēji – notārs vai bāriņtiesa darbinieks. Tādejādi saturiski tas noteikti būs tāds, kura iztulkošanā šaubas vai nu neradīsies vai radīsies reti. Sastādot privātos testamentus, ko persona dara pēc sava ieskata, var veidoties, ka paustā griba ir jāprecizē. Civillikums paredz, ka privāts testaments iegūst publiska testamenta spēku, ka tiek nodots glabāšanā notāram vai bāriņtiesai. Tomēr saturiski tas paliek tāds, kādi to testators ir uzrakstījis. Autors izvirza kā priekšlikumu grozīt Civillikuma 443. pantu, atbilstoši Civillikumā ietvertajam regulējumam par tiesiskiem darījumiem.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −9,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1360366
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties