Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:189094
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 47 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    9
1.  Darba tiesisko attiecību regulējums Latvijā    12
2.  Darba tiesisko attiecību izbeigšanas tiesiskais pamats    15
2.1.  Pušu vienošanās    16
2.2.  Noteiktu apstākļu iestāšanās    17
2.3.  Trešo personu pieprasījums    19
2.4.  Darbinieka uzteikums    20
2.5.  Darba devēja uzteikums    23
2.5.1.  Darbinieka uzvedība    25
2.5.2.  Darbinieka spējas    34
2.5.3.  Citi apstākļi    37
2.5.4.  Uzteikuma aizliegumi un ierobežojumi    43
3.  Valsts nodrošinātā aizsardzība un sociālas garantijas darba tiesisko attiecību izbeigšanās gadījumā    46
3.1.  Nodarbinātības valsts aģentūra    47
3.2.  Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra    51
3.3.  Valsts darba inspekcija    53
3.4.  Arodbiedrību kompetence    55
3.5.  Tiesas loma darba strīdu gadījumos    58
4.  Darba tiesisko attiecību izbeigšanās salīdzinājums Lietuvā un Igaunijā    65
  Nobeigums    74
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    77
Darba fragmentsAizvērt

Darbs ir viena no cilvēka mērķtiecīgajām aktivitātēm, kas nodrošina materiālo un garīgo labumu iegūšanu un nodrošina viņu ar iztikas līdzekļiem, rada pamatu pašrealizācijai un sociāliem kontaktiem, sekmējot valsts kopējo attīstību. Ikviens sabiedriski aktīvs valsts iedzīvotājs dzīves laikā lielākā vai mazākā mērā ar to ir saistīts. Galvenās vērtības, kas kalpo cilvēku mantisko un garīgo vajadzību apmierināšanai, ir radītas ar cilvēku darbu. Darba dalīšanas apstākļos cilvēka darbs parādās tirgū kā prece, par tā veikšanu tiek slēgti līgumi.
Mūsdienu darba tirgus straujā attīstība izvirza arvien augstākas prasības indivīdam, lai saglabātu konkurētspēju darba tirgū.
Pamatojoties uz pašreizējo situāciju Latvijas darba tirgū, darba tiesisko attiecību uzteikums kļūst par aktuālu tiesību institūtu. Jāatzīmē, ka darba tiesisko attiecību subjekti bieži vien nepārzina savas likumīgās tiesības. Tas attiecas gan uz darba devēju, gan uz darbinieku. Pirmajā gadījumā – darba devējs bieži vien ir nekompetents darba tiesību uzteikuma gadījumā un pieļauj juridiskas kļūdas, kas izraisa tiesiskas sekas. Savukārt, darbinieks, nezinot savas tiesības un pienākumus, tiek pakļauts darba devēja patvaļai, diskriminācijai un psiholoģiskajam teroram.
Darba tiesisko attiecību izbeigšanās ir aktuāls jautājums, jo arvien biežāk darba strīdi tiek risināti tiesā. Darbinieks, cenšoties aizstāvēt savas tiesības vēršas tiesu instancē ar prasību atzīt darba tiesisko attiecību izbeigšanu par nelikumīgu un atjaunošanu darbā. Darba tiesisko attiecību izbeigšana ir aktuāla arī praktiskajā darbā, jo gandrīz katrs uzņēmums ir uzteicis darbiniekam darba tiesiskās attiecības. Līdz ar to, ir svarīgi, lai darba devējs pārzinātu darba tiesisko attiecību izbeigšanas regulējumu.
Likumdevējs ir izdevis virkni normatīvo aktu, kas regulē darba tiesiskās attiecības un ar tām saistītās tiesiskās darbības. Tādējādi, paredzot tiesību subjektiem izlietojamas tiesības un izpildāmus pienākumus. Latvijā darba tiesiskās attiecības regulē Darba likums. Tomēr tas nav vienīgais likumdošanas akts, kas regulē darba tiesiskās attiecības. Darba tiesiskās attiecības regulē arī speciālie normatīvie akti, kā, piemēram, Darba strīdu likums, likums Par arodbiedrībām, Ministru kabineta noteikumi un citi. Ņemot vērā, ka darba tiesību subjekti ne vienmēr ir informēti par savām tiesībām darba tiesisko attiecību izbeigšanās gadījumā, diplomdarbā tiks pievērsta īpaša uzmanība tieši šim apstāklim. Kā arī viens no darba svarīgākajiem vadmotīviem ir darbinieka sociālā aizsardzība izbeidzot darba tiesiskās attiecības.
Diplomdarbam „Darba tiesisko attiecību izbeigšanās un ar to saistītās garantijas” tika izvēlēta darba struktūra pamatojoties uz izskatāmās problēmas secīgumu. Vispirms tiks apskatīti normatīvie akti, kas regulē darba tiesisko attiecību izbeigšanos, tad darba tiesisko subjektu tiesības un pienākumi uzsakot darba līgumu, un visbeidzot – tiesību aizsardzības institūcijas. Kā salīdzinošās tiesības ir izvēlētas kaimiņvalstu – Igaunijas un Lietuvas darba tiesisko attiecību regulējums uzteikuma gadījumā. Līdz ar to, diplomdarbs sastāv no četrām pamatnodaļām, kas attiecīgi ir sadalītas apakšnodaļās.
Pirmajā nodaļā ir apskatīts darba tiesisko attiecību regulējums Latvijā, tādējādi apzināti, pētīti un analizēti normatīvie akti, kas regulē darba tiesiskās attiecības uzsakot darba līgumu un tiem pakārtotās tiesiskās darbības.
Otrā pamatnodaļa „Darba tiesisko attiecību izbeigšanas tiesiskais pamats” ietver piecas apakšnodaļas. Vispirms ir apskatīti darba tiesisko attiecību uzteikuma pamati, kas ir nepieciešami tiesiskam darba attiecību uzteikumam. Pirmajā apakšnodaļā apskatīta darba attiecību izbeigšana pusēm vienojoties. Savukārt, otrajā – noteiktu apstākļu iestāšanās. Trešajā apakšnodaļā aplūkots trešo personu pieprasījums. Ceturtajā apakšnodaļā ir apskatīts darbinieka uzteikums, tā tiesības un pienākumi. Savukārt, piektā apakšnodaļa ietver darba devēja uzteikuma tiesisko regulējumu. Šim darba tiesību uzteikuma veidam ir pievērsta lielāka uzmanība, apskatot sīkāk iemeslus darba devēja uzteikumam.
Trešajā pamatnodaļā iekļautas tās valsts tiesību aizsardzību institūcijas, kas ir tiesīgas un tām ir pienākums ar savām darbībām veikt pasākumus, kas aizsargā tiesību subjektus uzsakot darba tiesiskās attiecības. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −42,96 €
Materiālu komplekts Nr. 1135236
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties