Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:263360
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads   
2.  2001.gada situācija lauksaimniecībā, kartupeļu audzēšanā Latvijā   
3.  Kartupeļu ražošana z/s’’Saules’’   
4.  Nodokļi lauksaimniecībā   
5.  Ražošanas plāna aprēķini   
  Bruto seguma aprēķins   
  Saimniecības izmaksas   
  Peļņas, zaudējumu aprēķins   
  Naudas plūsma   
  Bilance   
6.  Secinājumi   
Darba fragmentsAizvērt

Plānošana - mērķa nospraušana kādam nākotnes laika periodam un izlemšana, kas būtu darāms, lai šos mērķus īstenotu. Nospraužot mērķus, jācenšās paredzēt nākotnes situāciju, jānosaka vēlamā rīcība un nepieciešamie resursi.

Plānošanai izmantoju savu vecāku z/s’’Saules’’. Kopējā zemes plātība z/s’’Saules’’ 23.7 ha, saimniecība atrodas aksātāja. Saimniecībā neizmanto algotu darba spēku. Ģimenē 3 cilvēki (viens pensionārs). Kartupeļu audzēšanai izmanto 21 ha.







2001.gada situācija lauksaimniecībā, kartupeļu audzēšanā Latvijā.


Kartupeļus Latvijā audzē jau kopš 17.gs. Tā tiek uzskatīta par otro maizi, bet šajā mūsu zemes atjaunotnes posmā tie daudzviet laukos ir kļuvuši par pirmo. Kartupeļu nozīmīgākā daļa ir ciete. Tās saturs bumbuļos var būt no 12-20% un pat vēl vairāk. Ciete vairāk veidojas tajos bumbuļos, kuriem ir ilgāks vaģitācijas periods un kuri auguši saulainā vasarā. No cilvēkam nepieciešamajām 20 olbaltumvielām kartupeļos ir 14 un tas ir vairāk nekā citos kultūraugos. Kartupeļus izmanto ļoti daudzu produktu ražošanai:izgatavo čipšus, kartupeļu salmiņus, cieti, kartupeļu frī u.c. tos izmanto arī parfimērijas un līmes rūpniecībā. No kartupeļiem ražoto spirtu izmanto farmācijā, parfimērijā, dzērienu rūpniecībā.

Šogad kartupeļu ražu prognozē par 41 tūkstoti tonnu mazāku nekā pērn. Plānotā šā gada kopraža 707.7 tūkstoši tonnas. Šogad kopējie kartupeļu stādījumi ir 48 tūkstoši ha, kas ir nedzaudz mazāk nekā pagājušā gadā, bet vidējā ražība 147cnt/ha. Kartupeļu raža dažādos Latvijas novados ir krasi atšķirīga un līdzīga situācija pēdējos gados neesot novērota. Kartupeļu ražas lielā atšķirība saistīta ar laika apstākļiem. Smilts augsnē kartupeļi padevušies labi, taču citur raža ir ļoti maza. Arī cenas šogad ir augstākas, pēr par kartupeļiem uzpircēji maksāja 0.05-0.06 Ls/kg, pašreiz jau 0.10 Ls/kg. Kartupeļu realizācijas cena šogad vidēji 0.15 Ls/kg, kas ir augstākā pēdējos piecos gados.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties