Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:340318
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Vēsture    5
  Kā vāra ziepes?    8
  Masveida produkcijas ziepju sastāvdaļas    10
  Glicerīna un caurspīdīgās ziepes    11
  Dabiskas ziepes    12
  Pretmikrobu ziepes: par un pret    13
  Ziepju jaunās tendences    14
  Ziepju ražotāji Latvijā    16
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienu ziepju pasauli nevar salīdzināt pat ar to, kas bija pirms 50 gadiem, kad tirgū savu triumfa gājienu uzsāka dažādi sintētiskie mazgāšanas līdzekļi. Lai ziepes tiktu līdzi modernajai pasaulei, tika izgudrotas arvien jaunas to formulas, smaržas un funkcijas. Kamēr – ļaudis atklāja zaudētu burvību TĪRĀS ziepēs – pēc gadsimtiem senām receptēm izgatavotajās dabiskajās ziepēs. Pēdējo gadu desmitos šīs ziepes kļūst arvien populārākas, ļaujot cilvēkiem atgūt labo priekšstatu par smaržīgo, putojošo gabaliņu, kas sniedz ādai ne tikai tīrību, bet arī to mitrina, aizsargā, dziedē, relaksē un piešķir jauku smaržu.
Lai gan ikdienā bieži vien viss, ko vēlamies no ziepēm, ir – lai tās nesausina ādu, tomēr tās var sniegt daudz vairāk.

Kas ir ziepes?
Ziepes ir fascinējoša viela, jo veidotas no diviem it kā pilnīgi nesaderīgiem izejmateriāliem: no augu eļļām vai dzīvnieku taukiem, kas ir skābi un atgrūž ūdeni, un no sārma, kas ir bāzisks un piesaista ūdeni. Kad taukvielas, sārms un ūdens tiek sajaukti kopā, rodas ziepes un kā blakusprodukts – glicerīns. Ziepes būtībā ir sāls – nātrija vai kālija taukskābju (galvenokārt palmitīnskābes, stearīnskābes, laurīnskābes, oleīnskābes u.c.) sāļi ar dažādām piedevām.

Kā tās darbojas?
Ziepēm piemīt izcila mazgātspēja, jo tās darbojas kā emulģējošs faktors – spēj izšķīdināt vienu otrā divus nesajaucamus šķidrumus. Eļļa (kas piesaista netīrumus) dabiski nesajaucas ar ūdeni, bet ziepes var eļļu (un netīrumus) tā saistīt, ka to var ar ūdeni aizskalot.
Tomēr ziepēm ir dažas nepilnības – tās, kā jau vāju skābju sāļus, minerālskābes var pārvērst brīvajās taukskābēs. Brīvās taukskābes ir mazāk šķīstošas nekā nātrija vai kālija sāļi un veido nogulsnes vai ziepju putas. Tāpēc ziepes nav iedarbīgas skābā ūdenī. Savukārt cietā ūdenī, kas satur magniju, kalciju, dzelzi, tās veido nešķīstošus kalcija, magnija u.c. sāļus. Šie nešķīstošie sāļi rada vannā nosēdumus, uz matiem atstāj plānu kārtiņu, kas samazina to spīdumu, un audumus pēc vairākām mazgāšanas reizēm padara pelēcīgus un raupjus. Tieši tāpēc tika izgudroti sintētiskie mazgāšanas līdzekļi, kas spēj šķīst gan skābā, gan sārmainā vidē un neveido nešķīstošas nogulsnes cietā ūdenī.


Ar ko ziepes atšķiras no mazgāšanas līdzekļiem?
Sintētiskie mazgāšanas līdzekļi radās Otrā pasaules kara laikā, kad izveidojās ziepju deficīts, jo samazinājās tauku un eļļu krājumi. Zinātnieki atklāja, ka no naftas var iegūt taukskābēm ( kas atrodamas taukos un eļļās ) līdzīgu vielu. Šo vielu sajaucot ar sārmvielu, tika iegūts sintētisks mazgāšanas līdzeklis, kas bija iedarbīgs pat cietā ūdenī.
Drīz vien mazgāšanas līdzekļi aizvietoja ziepes veļas mazgāšanā un sadzīves ķīmijā, un mūsdienās uz to bāzes tiek ražota lielākā daļa ķermeņa kopšanas līdzekļu: šampūni, sejas tīrīšanas gēli, dušas želejas, šķidrās ziepes un ziepju gabali, ko dēvē arī par ziepes nesaturošiem produktiem.
Protams, bez galvenajām izejvielām sintētiskajos mazgāšanas līdzekļos ir vēl daudz ķīmisku vielu, kas var kairināt ādu un kaitēt videi. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties