Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:267779
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dažādas formas urbumus, tapu ligzdas un dobumus detaļās izveido ar urbšanas un dobšanas darbmašīnām. No šīs grupas visizplatītākās ir urbšanas ma­šīnas, kuras iedala vertikālās, horizontālās, kombinētās un universālās. Pēc darbvārpstu skaita — vienvārpstas un daudzvārpstu urbjmašīnās. Pēc uzvirzes izveides — darbmašīnās ar sagataves uzvirzi urbim un darbmašīnās ar urbja uzvirzi sagatavei. Piemērotu urbi izvēlas atkarībā no urbšanas virziena, apstrādājamā materiāla cie­tības, urbju griešanās ātruma un uzvirzīs ātruma. Darba ražīgums, strādājot ar urbi, atkarīgs no ātruma, ar kādu urbis spēj urbt, t.i., iegrimt koksnē. Urbja iegrimšanu vai ievirzi mēra milimetros, urbim vienreiz ap­griežoties. Vismazākais ievirzes ātrums ir bezcentra urbjiem, vislielākais — spirālurbjiem. Enerģijas izlietojuma ziņā visekonomiskākie ir centrurbji un spirālurbji ar priekšgriežņiem. Atkarībā no urbja diametra urbšanas mašīnas tos griež ar ātrumu 1000-4000 apgr./min. Šādam urbja apgriezienu skaitam atbilst griešanas ātrums 2,5-3 m/s, tas salīdzinājumā ar citiem griešanas veidiem ir samērā mazs. Parasti urbj pēc atzīmes uz apstrādājamās sagataves, pēc atdures iestatījuma vai pēc veidņa, kurā iestiprina urbjamo sagatavi. Urbšanas dziļumu regulē, palielinot vai samazinot urbja uzvirzes gājienu.
Vertikālās vienvārpstas urbjmašīnas:viselementārākā šāda tipa urbjmašīna ir statīvā iestiprināta elektriskā rokas urbj­mašīna. Urbja uzvirzi detaļai nodrošina ar rokas sviru, bet atpakaļkustību — ar atsperi. Šādas urbjmašīnas ir ļoti ērtas lietošanai galdnieku darba vietā. Nelielām kokapstrādes darbnīcām piemērotas un plaši izplatītas ir uz galda uz­stādāmas vertikālās urbjmašīnas. Šīs darbmašīnas galvenā sastāvdaļa ir kolonna, kura iestiprināta masīvā balstā. Kolonnas vidū iestiprināts pārvietojams galds apstrādājamo detaļu stiprināšanai. Kolonnas augšdaļā nostiprināta urbja darba vārpsta un elektromotors tās piedziņai ar ķīļsiksnām, un rokrats darba vārpstas augstuma maiņai. Zem aizsarga atrodas ass, uz kuras nostiprināti trīs skriemeli. Mainot siksnu stāvokli uz skriemeļiem, mainās urbja griešanās ātrums. Lielākās ražotnēs lieto stacionāras vertikālās darbmašīnas ar rokas un mehānisko padevi.
Darbmašīna SvP-2 sastāv no statnes, vārpstas, elektromotora, pārvie­tojama galda un bremzēšanas ierīces. Galdu vertikāli un horizontāli pārvieto ar rokratu, un vajadzīgajā augstumā fiksē ar skrūvi. Uz šā darbgalda bāzes ir izstrādāts uzla­bots vertikālās urbšanas mašīnas modelis SvA-2 ar mehanizētu padevi, saglabājot ari rokas un kājas padeves pedāli. Darba vārpstas piedziņai izmanto elek­tromotoru, kurš kopā ar reduktoru piestiprināts pie statnes korpusa sānu malas. Darba vārpstu bloķē elektromagnēts, kas savienots ar uzmavu un pedāli. Mehani­zētas padeves gadījumā uzmava savienojas ar vārpstas piedziņas mehānismu, pēc tam ar rokratu iestāta vienu no diviem urbšanas ātrumiem. Strādājot ar rokas padevi, vārpstas piedziņas mehānisms saslēdzas ar uzmavas elektromagnētu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties