Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:280424
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pandiona dēls Aigejs valdīja Atēnās pēc tam, kad viņš ar saviem brāļiem bija padzinis no Atikas savus radiniekus, Metiona dēlus, kas nelikumīgi bija
sagrābuši varu. Ilgi Aigejs valdīja laimīgi. Viņu skumdināja tikai tas, ka viņam nebija bērnu. Tad Aigejs devās pie Apollona orākula uz delfiem un tur jautāja staru vainagotam dievam, kāpēc dievi nedod tam bērnus. Orākuls deva Aigejam grūti saprotamu atbildi. Aigejs ilgi domāja, cenzdamies izprast atbildes apslēpto jēgu, bet nevarēja to izprast. Beidzot viņš nolēma doties uz Troizēnas pilsētu pie Argolīdas gudrā valdnieka Piteja, lai tas iztulkotu viņam Apollona noslēpumaino atbildi. Pitejs tūlīt atskārta atbildes jēgu. Viņš saprata, ka Aigejam piedzims dēls, kas būs ievērojamākais Atēnu varonis. Pitejs gribēja, lai Troizēnai piederētu gods būt par lielā varoņa dzimteni. Tāpēc viņš deva Aigejam par sievu savu meitu Aitru. Un, lūk, Aitrai, kad viņa bija kļuvusi par Aigeja sievu, piedzima dēls, bet tas bija dieva Poseidona, nevis Aigeja dēls. Jaunpiedzimušajam deva Tēseja vārdu. Drīz pēc Tēseja dzimšanas valdniekam Aigejam vajadzēja atstāt Troizēnu un atgriezties Atēnās. Aiziedams Aigejs paņēma savu zobenu un sandales, Nolika zem liela akmens kalnos pie Troizēnas un teica Aitrai:
-Kad mans Tēsejs būs tik stiprs, ka varēs novelt akmeni un dabūt manu zobenu un sandales, tad sūti viņu pie manis uz Atēnām. Es pazīšu viņu pēc sava zobena un sandalēm.
Līdz sešpadsmitajam gadam Tēsejs auga sava vectēva Piteja mājās. Ar savu gudrību plaši pazīstamais Pilejs rūpējās par mazdēla audzināšanu un priecājas, redzēdams, ka viņa mazdēls visās lietās ir pārāks par citiem sava vecuma bērniem. Jau tad, kad Tēsejam bija sešpadsmit gadi neviens ar viņu nevarēja mēroties ne spēkā, ne izveicībā, ne prasmē rīkoties ar ieročiem. Skaists bija Tēsejs: gara auguma, slaids, ar mirdzošām, skaistām acīm un melnām cirtām, kas, krāšņi vīdamās, sniedzās tam līdz pleciem, bet priekšā uz pieres cirtas bija nogrieztas, jo viņš tās bija veltījis Apollonam; varoņa spēcīgais, muskuļotais ķermenis liecināja par viņa vareno spēku.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties