Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:235760
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.12.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Sods kā audzināšanas metode.

Mūsdienās aizvien vairāk dažādos izdevumos lasām par sodīšanu kā absolūti nepiemērotu audzināšanas metodi. Jāsaka gan, ka ar sodīšanu katrs saprot kaut ko citu. Cits par sodu uzskata kārtīgu pērienu, bet iepļaukāšanu un uzkliedzienus uzskata par absolūti ikdienišķu un normālu lietu, turpretī citam rājiens vai pat balss pacelšana jau šķiet sods, par fizisku izrēķināšanos nemaz nerunājot.
“Pasaule ir mainījusies, un arī bērni mūsdienās ir citādi. Viņi vairs nereaģē uz iebaidīšanas metodēm. Vecie baiļu iedzīšanas paņēmieni patiesībā vājina vecāku varu- sodīšanas draudi vienīgi izraisa bērna pretestību un liek viņam dumpoties pret vecākiem. ... Šādi līdzekļi vienkārši paralizē viņu vēlmi uzklausīt vecākus un sadarboties,” [1., 24.] uzskata Dž. Grejs.
Dažādi pētījumi ir pierādījuši, ka sodot nevar labot sliktu uzvedību, bet tikai liek bērnam koncentrēties uz vecāku negatīvo attieksmi. “Tieši fizisks sods nostiprina bērnā priekšstatu, ka drīkst kauties un sist. ... Ja strupceļā iedzītie vecāki šķendēsies, noniecinās bērnu, sitīs dūri uz galda, kliegs, tādu uzvedību ar laiku pārņems arī viņu atvase.” [11., 20.]

Diemžēl reālā situācija bieži vien ir pavisam citāda. Lielā daļā ģimeņu sods ir pavisam ikdienišķa lieta. Par laimi fiziska sodīšana nav tik bieži novērojama (kaut gan ir dzirdēti ne mazums gadījumu, kad bērni tiek nežēlīgi piekauti par pavisam nenozīmīgām lietām).
Taču kaunināšana, iedunkāšana, rāšana vai pat “sadošana pa dupsi” tiek uzskatīta par normālu un pat nepieciešamu lietu. Vecāki bieži pat neiedomājas, ka varētu darīt arī savādāk, jo “jāparāda taču, kurš galvenais un jāaplauž radziņi”. Bet pēc tam paši brīnās, kāpēc brālis sit mazajai māsai, kāpēc bērni rauj viens otram mantas no rokām, kliedz, lamājās viens uz otru... . Gadās pat tik absurdas situācijas, kad pieaugušais purina un sit “vainīgo” bērnu un kliedz: “Vai tad tu nezini, ka nedrīkst sist otram!”
Bērni mācās no vecākiem un atdarina tos. Kāds tad ir šādu vecāku piemērs? Bērns nemaz nezin, ka var konfliktus risināt daudz mierīgākā ceļā, jo neko tādu nav redzējis. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1151366
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties