Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:439919
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.01.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Socializācijas jēdziens    4
  Socializācijas interpretācija dažādās teorijās    6
  Ģimenes institūts    8
  Izglītības intitūts    11
  Masu informācijas līdzekļi    13
  Vienaudži un apkārtējā sabiedrība    15
  Secinājumi    17
  Izmantotās literatūras avotu saraksts    18
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Ārpus sociālās vides cilvēks nevar pilnvērtīgi attīstīties un par personību nekļūst. Zinātnē ir daudz piemēru, kur tiek runāts par bērnu likteņiem, kad tie kādu iemeslu dēļ nonāk ārpus sociālām saiknēm. Rezultātā organsims attīstījās, bet neapguva pat elementāras sociālās īpašības– runu, domāšanu, nerunājot par vainas apziņu, kaunu u.t.t. Socializācijai ir būtiska loma personības attīstībā, jo tā dod iespēju cilvēkam pilnvērtīgi iesaistīties sabiedrības dzīvē un pilnveidoties.
Sabiedrībā ir socialie aģenti – grupas, cilvēki, institūti, kas nodrošina nepārtrauktu jaunās paaudzes socializēšanos, visas dzīves laikā. Svarīgākie mūsdienu socializācijas aģenti ir ģimene, izglītības iestādes, vienaudži un apkārtējā sabiedrība, kā arī masu mēdiji.
Mūsdienās ģimenes institūts ir nedaudz zaudējis savu ietekmi uz bērnu, bet viennozīmīgi tas vēl joprojām ir pirmais institūts, kas liek pašus sociālos pamatus, bet tagad vecaki bieži zaudē savu autoritāti bērna acīs, kas arī rada izmaiņas.
Svarīga loma ir vienaudžu ietekmei uz cilvēku īpaši pusaudžu vecumā. Šajā vecumā vienaudži pat mēdz ieņemt lielāku lomu nekā viņa ģimene, jo starp tiem, pusaudzis jūtas kā starp savējiem un tiem ir vienlīdzīgas komunicešanās spējas un pusaudži kopīgi apgūst jaunas lomas un tiem ir kopīgi, jauni darbības veidi.
Masu medijiem arī ir ietekme uz personības attīstību, lai gan to ietekmes pamatobjekts ir nevis indivīds, bet sabiedrība kopumā. Bērniem veidojas varoņu tēli, ko tie vēlas attēlot un kas ir viņu elki un ideāli. Paplašinās arī zināšanu līmenis, taču ir arī negatīvā ietekme, kas var traucēt cilveku domāšanas procesu un adekvātu un atbilstošu normām uzvedību.
Skola ir tā vieta, kur bērnam veidojas viņa sekundārā grupa. Skolā rodas ne tikai formālas savstarpējās attiecības, bet arī neformālās, kā rezultātā tiek iegūti draugi. Izglītības iestādēs bērni mācās iekļauties sociālās grupās, kā rezultātā apgūst jaunas lomas kā arī pielāgojas konkrētas grupas normām un vērtībām, kas ir atkarīgas no grupas locekļiem.
Viennozīmīgi apstiprinājās tas, ka socializācijas loma personības attīstībā ir ļoti liela, tā kā bez sabiedrības cilvēks nevar kļūt par personību, bet sabiedrībā viņš nevar iekļauties, ja nepielāgojas tās prasībām, napgūst saskarsmes spējas un nepieņem tās izvirzītās normas. Bez tās pilnvērtīgas norises var rasties problēmas un konflikti starp jauno un veco paaudzi.
Protams šajā darbā nav apskatīti visi socializācijas aspekti un faktori, kas ietekmē attīstību, jo to klāsts ir visai plašs, kā arī nav aplūkoti visi pastāvošie socializācijas institūti.
Laiks iet uz priekšu, un salīdzīnot ar agrākiem laikiem, sociālajos institūtos un citos socializācijas aģentos un to būtībā ir notikušas neviennozīmīgas izmaiņas, taču tāpat tiem vel nav izveidotas citas pilnvērtīgas alternatīvas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties