Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:721912
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Īss produkta raksturojums: Siers ir piena produkts. Siera pamatsastāvu veido olbaltumvielas, tauki un ūdens. Siers ir salīdzinoši trekns produkts. Sieru gatavo no govs, kazas, aitas, ķēves, kamieļmātes un citu dzīvnieku piena. Ir ilgāku un īsāku laiku nogatavināti, cieti, puscieti, pusmīksti un mīksti sieri, tāpat arī trekni, vidēji trekni un liesi, tādi, kas nogatavināti sālījumā un tādi, kas pārklāti ar pelējuma kārtiņu vai arī neēdamu garoziņu. Sieri var būt arī kausēti, kūpināti.
Pasaule: zināmas >2000 siera šķirnes;
Latvija: ražo >40 šķirņu siera, neskaitot kausētos sierus;.
Vieta uzturvielu tabulā: Siers tiek iedalīts pie piena produktiem, atrodas olbaltumvielu sadaļā (piramīdas apakšdaļā).
Uzturvērtība: 20-40% olbaltumvielas; 5-30% tauki; 1,5-3% minerālvielas; 48-80% ūdens; Ūdens saturs mainās sieru izturēšanas laikā, tādēļ tauku saturu sieriem attiecina pret sausnu. Tauku saturs sieru sausnā 10–60%.
Pielietojums veselīgā uzturā: Siers nesatur nesagremojamās sastāvdaļas. Siera olbaltums organismā tiek sadalīts aminoskābēs, kuras ķermenis atkal „uzbūvē” par orgānu specifiskajām olbaltumvielām. Pievienojot ēdienam sieru, panāk nevien garšas uzlabošanu, bet arī paaugstina ēdiena olbaltumu saturu. Pateicoties taukiem un olbaltumvielām, siers sniedz augstu sāta sajūtu un neļauj tik drīz rasties izsalkumam.
Pielietojums kulinārijā: skat. Pielikumos.
Reklāma: Siers ir viens no pasaulē visvairāk cildinātajiem produktiem. Dievu barība, valdnieku ēdiens, nacionālais lepnums, gaistošas mīlestības atdzīvinātājs – visi šie apzīmējumi veltīti sieram.

Siers

Siers ir viens no pasaulē visvairāk cildinātajiem produktiem. Dievu barība, valdnieku ēdiens, nacionālais lepnums, gaistošas mīlestības atdzīvinātājs – visi šie apzīmējumi veltīti sieram. Tādus slavinājumus varbūt grūti saprast, ja sieru liek vienīgi uz sviestmaizēm, ko steigā notiesā brokastīs, bet, iepazīstot arvien vairāk siera šķirņu, nogaršojot jaunus siera ēdienus un atvedot spilgtus ceļojumu iespaidus no valstīm, kur siers ir lielākā cieņā, pamazām aug arī mūsu izpratne.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties