Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:191963
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Parasti austrumu valstis mācību un zinātniskajā literatūrā pieskata pie verdzības tipa. Bet arī atzīmē to specifiskumu, mēģina sadalīt tās īpašos veidos. Un patiešām, tādam nodalījumam ir diezgan pamatojumu.
Senaustrumu valstis (Ēģipte, Babilona, Indija, Ķīna u.c.) radās ap 5000 g. atpakaļ apūdeņojamo zemju zemkopības zonā. Ģeogrāfiskais stāvoklis, īpašie klimatiskie un augsnes apstākļi šajās valstīs izraisīja irigācijas sistēmu organizācijas nepieciešamību. Tāds lauksaimniecības ražošanas raksturs (“aziātisks ražošanas veids”) prasīja, pirmkārt, cilts kopienas saglabāšanu, jo atsevišķas ģimenes nevarēja vadīt sarežģītus un apjomīgus darbus, un, otrkārt, spēcīgas publiskas varas esamību. Par cik valsts vadīja kopienas kolektīvo darbu irigācijas sistēmu būvniecībā, tas piešķīra sev arī zemes īpašuma augstākas tiesības. Rezultātā kopiena kļuva atkarīga no valsts.
Austrumu tipa valstu ekonomiskais pamats ir valsts tiesības uz zemi un irigācijas celtnēm. Pastāvēja arī monarha un viņa tuvu stāvošo personu privātīpašums, bet tam nebija izšķirošas lomas ražošanā. Šāda īpašuma raksturs ietekmēja specifisko, “piramidālo” sabiedrības struktūru: piramīdas augšā ir monarhs (faraons, cars), zemāk ir viņam tuvu stāvošas personas, vēl zemāk ir ierēdņi. Piramīdas pamatā ir kopienas iedzīvotāji un vergi, no kuriem veidojās galvenais valsts ekspluatācijas objekts.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties