Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:220089
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Eiropas kultūra jau no seniem laikiem ir bijusi dominante citu kultūru vidū. Tā vēlējusies savu „pareizo” dzīvesveidu iemācīt barbariem, mauriem un visiem neticīgajiem, kuri klejoja nezināmajās zemēs, uz kurām savu varenību pierādot vēlējās doties Aleksandrs Lielais. Vēlējās pierādīt, ka ir visuvarens un spēcīgs, ka spēj likt cienīt savu kultūru, liekot tādējādi savai kultūrai cienīt viņu pašu un visu to, ko radījis viņš, uzskatot par vienīgo un pareizo patiesību, kuru sludina varenais Aleksandrs.
Senfranču eposs „Rolanda dziesma” teic, ka ir kādas zemes,
„kur valda Marsils, Kristus nīdējs, pagāns,
Kas Muhamedu, Apollēnu slavē,
Bet nelaimē tie viņu neaizstāvēs.”
Šīs zemes bija jāpakļauj, lai pievērstu „pareizajai ticībai” – kristietībai. Šo zemju iedzīvotājiem jāiemāca mīlēt Dievu un prast nest tā vārdu. Pats neparastākais ir tas, ka Dievs nostājas viņu pusē, palīdz, pareģojot un aizsargājot, kaut šķīst asinis, galvaskausi tiek pāršķelti, ribas atplēstas, kuņģis..... brutālības, kuras pieļauj Dievs, jo mērķis ir cēls – iemācīt maurus mīlēt Dievu – vienīgo, patieso, kuru tā mīl Rietumeiropa, kuru tas sargā un palīdz.
Šie ir tikai nedaudzie piemēri no literatūras, kur var saskatīt Eiropas kultūras dominantes lomu. Tādu darbu ir neskaitāms daudzums, un tie nav rakstīti ar mērķi pierādīt Eiropas dominantes lomu, bet gan pierādīt, ka Eiropas kultūra izglāba barbarus, maurus utt. No iznīcības un tikumiskās pazušanas. Jo tikai Eiropa zināja un saprata, kas ir dzīve un kā tā jādzīvo...
Lielā ironija par vēsturi. Bet ja tā padomājam, tad arī mūsdienās iespējams vērot Eiropas dominējošo lomu, kad Eiropas Savienība ar saviem standartiem iemāca kā pareizi jāizkopj sava kultūra. Nosaka, kas ir kultūras mantojums, kas nē. Nosaka reliģijas, kuras ir „pareizas”... un ne tikai, Eiropa iesaka, kā rīkoties labāk! Tā ir ieguvusi sabiedroto – savas kultūras (atvainojos par izteikumu, bet tā tik tiešām ir, jo Ameriku atklāja Eiropieši, ieviešot tur savas nometnes, kolonizējot, tādējādi izveidojot tur savu nosacītu kultūras loku, piespiežot vietējās ciltis iznīkt, veidojot rezervātus, kur tos audzēja kā iznīkstošas dzīvnieku sugas, līdz beidzot Amerika kļuva par visuvarenu, un uz turieni bēga visi, kam gāja slikti citur, veidojot visdīvainākos kultūras savienojumus.) hibrīdu – Ameriku, kuras abas var iemācīt Islama ticīgajām valstīm patiesās vērtības...…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties