Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:363017
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.07.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienas raksturo seksuālā daudzveidība un seksualitātes eksplozija. Visdažādākās seksuālās prakses un priekšstati kopš pagājušā gadsimta sešdemitajiem gadiem ļauj runāt par seksuālo revolūciju. Seksualitāte, seksuālo kaislību un seksuālās apetītes problēma reizēm ir ļoti sarežģīta. Nepavisam nav pārspīlēts, ja reizēm apgalvo, ka seksualitāte ir psihes mēris. Kāds tam pamatojums ? Kāpēc šajā jomā ir tik daudz izkropļotu jēdzienu ? Var sacīt, ka seksuālas problēmas nekad nerodas, ja pastāv īsta mīlestība. Tās nerodas arī līdzsvarotam un saskanīgam cilvēkam. Vai tas nozīmētu, ka īsta mīlestība izzūd ? Un ka harmonija gaist ? Rodas kārdinājums tam noticēt, vērojot, cik daudzas neirozes, aiztures un bailes valda mūsdienu pasaulē.
Kas tad ir seksualitāte ? Kas ir šī it kā pašsaprotamā “lieta”, ar kuru ik dienas sastopas un sadzīvo cilvēks ? Var fiksēt vairākus modeļus, saskaņā ar kuriem parasti izkārtojas seksualitātes uztvere, tās atainojums un pārdomas, zināšanas par šo fenomenu. Dzīvē šie modeļi, protams, ir cieši sajūgti un fragmentāri cits citā ievērpjas :
1)seksuālpolitiskais ,
2)pornogrāfiskais ,
3)zinātniskais.
Mūsdienās dominē tieši šie seksualitātes “sakārtošanas” modeļi.
Seksuālpolitiskais modelis ir atkarīgs no pastāvošajām varas attiecībām, kuras pārvērš seksualitāti par varas instrumentu. Principā šā modeļa ietvaros svarīga ir ne tikai daudz pati seksualitāte, cik tās izmantošana noteiktas varas nodrošināšanā un funkcionēšanā. Ja seksualitāte stimulē sociālo sacelšanos, emancipāciju vai sabiedrisko attiecību pārveidošanu, tad tā ir pieļaujama un attīstama. Šis aspekts ir vērojams tā sauktajā seksuālajā revolūcijā, kas uzskatāmi apliecina to, ka seksualitātes izkopšana un izrādīšana var apdraudēt sastingušās sabiedrības pastāvēšanu. Līdz ar to vieni tiecas pēc to atraisīšanas un atsvadināšanas, bet citi – pēc aizliegšanas, noturēšanas zināmās robežās. Ārkārtīgi svarīgs izrādās normas jēdziens, kas nepieciešams arī seksualitātes revolucionāriem, lai noteiktu revolūcijai vajadzīgo seksualitātes veidu. Tomēr vissvarīgākais šā modeļa pastāvēšanā acīmredzot ir sociomorfais skatījums, proti, paša ķermeņa projicēšanas uz sabiedrību vai pasauli kopumā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties