Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:836748
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2001.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Kopsavilkums    2
  Pusaudži    3
  Ērika Ēriksona teorija    3
  Pusaudžu gadu krīze    5
  Skolas vecuma bērnu īpatnības    6
  Attīstības zonas un galvenie attīstības uzdevumi pusaudža vecumā    7
  Attiecības ģimenē    8
  Kas ir jāsaņem meitenei?    12
  Tēvs un dēls    13
  Vecāki nesaprot, vecmāmiņa – jā    13
  Dusmas    14
  Depresija    14
  Kur paliek brīnumbērni    16
  Vainas apziņa    16
  Pusaudžu seksualitāte    17
  Kāpēc 14 gadu meitenes pārguļ ar zēniem?    17
  Vai homoseksualitāte ir normāla?    18
  Pirmais tramplīns    18
  Secinājumi    20
  Literatūras saraksts    22
Darba fragmentsAizvērt

pusaudži ir bērni pārejas vecumā. Viņi nav jauni pieauguši cilvēki. Viņu emocionālās vajadzības ir tādas pašas kā bērniem. Viena no visparastākajām kļūdām attiecībās ar pusaudžiem ir tā, ka vecāki, skolotāji un citi uzskata viņus par jauniem pieaugušiem cilvēkiem.
Mūsdienās pusaudžus dēvē par “apātisko paaudzi”, jo viņi paši sevi vērtē negatīvi, kā arī apkārtējiem bieži nākas ciest no viņu negatīvās attieksmes. Depresija un sacelšanās pret jebkādu autoritāti ir visparastākais rezultāts, ko izraisa šāda apātija. Apātiski pusaudži bieži kļūst par upuri negodīgiem cilvēkiem, kas izmanto jauniešus savtīgos nolūkos.
Pusaudzis var būt augumā lielāks, apķērīgāks, stiprāks par saviem vecākiem, taču emocionāli viņš ir bērns – viņam ir nepieciešama vecāku mīlestība un labvēlība. Ja viņš to neizjūt, tad arī nevar maksimāli attīstīt savas spējas.
Pusaudža dzīvē svarīgākais jautājums ir “Vai tu mani mīli ?” Un to viņi uzdod ar savu izturēšanos.

Ērika Ēriksona teorija.

Vienu no produktīvākajām personības attīstības teorijām vecumposmu cikla aspektā ir izvirzījis amerikāņu psihologs Ēriks Ēriksons. Viņa teorijas nosaukums ir “Epiģenētiskā personības psihosociālās attīstības koncepcija”. Epiģenēze ir teorija par organisma attīstības procesu, kas norisinās pakāpeniski, veidojoties jaunveidojumiem. Katrā vecumā sabiedrība izvirza cilvēkam zināmas prasības. Kad cilvēks pirmoreiz sastopas ar jaunajām sabiedrības prasībām, viņš pārdzīvo krīzi. Ēriksons izdala 8 krīzes etapus un 8 krīzes situācijas personības attīstības posmā no dzimšanas līdz vecumam.
Mani interesē piektais etaps (11 – 20gadi), pusaudža un agrās jaunības laiks, dzimumnobriešanas periods cilvēka dzīvē. Sava dzīves ceļa meklējumu posms, pašizvēles situācija, kurā cilvēks cenšas atbildēt uz jautājumu: “Kas un kāds es būšu?” Jaunās identitātes meklējumu etaps. Identitāte ir cilvēka priekšstats par savu “es” stabilitātes un nepārtrauktības izjūta, kas saglabājas līdzās visām ārējām izmaiņām. Bērnam identitāte parādās apmēram 2 – 3 gadu vecumā, kad bērns sāk runāt par sevi pirmajā personā. Līdz pusaudža vecumam identitāte jau ir izveidojusies, bet tā ir veidojusies ,galvenokārt, citu cilvēku ietekmē. Agrās jaunības vecumā cilvēks ir pilnībā nobriedis, lai pats plānotu savu tālāko dzīvi. Identitātes krīzes jautājumi var būt divi personības jaunveidojumi – jaunās identitātes atrašana (profesionālā un morālā) pašnoteikšanās kā to nosauc krievu sociologs Igors Kons kā pozitīvs iznākums un identitātes difūzija kā negatīvs. Identitātes difūzija nozīmē to, ka cilvēka morālā un profesionālā pašnoteikšanās nav notikusi, viņu raksturo gremdēšanās sevī, neizvēlīgums, haoss pasaules uzskatā un dzīves principos, mešanās no vienas galējības otrā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties