Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:525763
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Rembrants Harmenss Van Reins    3
2.  Naktssardze    6
3.  Pazudušā dēla atgriešanās    8
4.  Māksla Holandē    9
5.  Pielikums    10
  Izmantotā literatūra    22
Darba fragmentsAizvērt

Izcilākais holandiešu gleznotājs Rembrants (Rembrandt Harmensz van Rijn; 1606 - 1669) mantojumā atstājis apmēram 600 gleznu, 300 skiču un ap 1 400 zīmējumu, turklāt daudzi darbi ir zuduši. Gandrīz tikpat plašs ir arī Rembranta gleznoto tēlu loks. Viņš gleznojis ainavas, aktus, portretus, sadzīves ainas, dzīvniekus, vēsturiska un mitoloģiska rakstura tēlojumus, Bībeles sižetus. Bez tam Rembranta atstātajā mantojumā ietilpst ap simts pašportretu - gleznas un oforti (dobspieduma tehnikas paņēmiens, kur zīmējumu metāla plāksnē iedziļina, kodinot metālu ar skābēm), kas veido savdabīgu gleznotāja vizuālo biogrāfiju. Rembrants bija izcils vērotājs, viņš mīlēja cilvēku un spēja atklāt portretējamā dziļākās jūtas un niansētākos noskaņojumus. Gleznotāja gaismēnas lietojums radīja atmosfēru, kas atspoguļoja mākslinieka jūtīgumu pret dabu un dziļo cilvēka iekšējās pasaules izjūtu. Viņš ir viens no tiem nedaudzajiem gleznotājiem, kas tik droši un ar tādu aizrautību tēloja Bībeles varoņu humānismu un cilvēcību. Tai pat laikā tikai Rembrants bija spējīgs iedegt dievišķo dzirksti jebkura visparastākā laikabiedra portretā.

Rembrants dzimis Leidenā; gleznot mācījies gan dzimtajā pilsētā, gan Amsterdamā. Atgriezies no galvaspilsētas Leidenā, viņš uzsāka savu gleznotāja karjeru. Leidenas periodam raksturīgi neliela izmēra ļoti precīzi darbi ar Bībeles un vēsturisko tematiku. Šā perioda darbos jūtama Rembranta skolotāja Pītera Lastmaņa ietekme tēlu dzīvajos žestos un izteiksmēs, dzīvespriecīgajās krāsās un gludajā triepienā. Tomēr ātri jaunais mākslinieks it visā pārspēja savu skolotāju. Jo īpaši tas attiecas uz gaismēnām, kas kļuva par Rembranta glezniecības galveno izteiksmes līdzekli. Rembranta gaismēnu lietojums ir ļoti īpašs; gaisma - mirdzoša un kustīga, bet reizē it kā krēslas aizklāta, tumsa - ļoti dziļa, silta un piesātināta. Tāds apgaismojums, kāds vērojams Rembranta darbos, - tāds dabā nepastāv.

22 gadu vecumā Rembrants bija jau izveidojies par vietējo slavenību, ieguvis sekotājus un mācekļus. 1632. gadā mākslinieks devās uz Amsterdamu, kur nodibināja ģimeni un pavadīja atlikušo mūžu. Interesanti, ka Rembrants nekad mūžā nav ceļojis un pametis dzimto Holandi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties