Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:189433
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Rembrants van Reins (1606 -1669) - holandiešu gleznotājs, viens no slavenākajiem māksliniekiem pasaulē. Uzgleznojis vairāk nekā simt pašportretu. Visu mūžu bija un palika brīvs mākslinieks, nekalpodams nevienam. Nomira nabadzībā.
Izdaudzinātākie darbi: „Pazudušā dēla atgriešanās”, „Danaja”, „Pašportrets ar Saskiju klēpi”, „Naktssardze”, „Flora”, „Hendrikjes Stofelas portrets”, „Virsāvija” u. c.

Rembranta darbi, neatkarīgi no sižeta un vēsturiskā konteksta, vienmēr pauduši vispārcilvēciskas jūtas un pārdzīvojumus, aicinājuši meklēt mūžīgās un nemainīgās vērtības, jebkuram cilvēkam tie ir tuvi un saprotami. Šī dižā holandieša māksla nepazina robežu, jo, kā rakstīja Ežēns Fromantēns, viņš bija „vienīgais meistars, gan savā dzimtenē, gan visās zemēs, savā laikā un visos laikos”. Par viņu sarakstīts tūkstošiem grāmatu – zinātniskas, kur līdz katram sīkumam analizēti dižā gleznotāja darbi, un mākslinieciskas, kurās viņa biogrāfijas patiesie dati savijas ar izdomātiem. Tur, kur autoriem trūka dokumentu un laikabiedru atmiņas, viņi lika runāt Rembranta dzīves un daiļrades mēmajiem lieciniekiem – viņa darbiem. Un kā jau jebkura ģeniāla persona, šis dižais gleznotājs arī šodien paliek līdz galam nesaprasts, mīklu pilns un neaizsniedzams. Tāpēc arī mūsdienās joprojām aktuāls ir Fromantēna sacītais, ka „Rembranta dzīvē, līdzīgi kā viņa glezniecībā ir daudz ēnu un tumšu nostūru”
Cik savādi, ka tik apdāvinātam, neapšaubāmi Dieva dzirksts skartam māksliniekam šajā saulē bija lemts baudīt slavu un atzīšanu tikai īsu laiku! Īsto atzīšanu viņš guva pēc nāves. Tāda likteņa rīcība liekas gaužam netaisna, un tomēr... Šķiet, tai bijis arī savs iemesls- no cita redzespunkta raugoties.



1606. gada 15. jūlijā Leidenes dzirnavnieka Harmensa van Reina ģimenē piedzima astotais bērns, kuru nosauca par Rembrantu... Jau agrā bērnībā viņš pārsteidza tuviniekus ar neredzēti talantīgiem zīmējumiem. Rembranta tēvs, intuitīvi juzdams jaunākā dēla apdāvinātību, nežēloja līdzekļus viņa apmācībai. Vispirms puisēnu atdeva latīņu skolā, bet no 14 gadiem viņš iestājās Leidenes universitātē un sāka apgūt teoloģiju, kā arī tiesību zinātnes, taču nesabija tur pat gadu. No četrpadsmit gadu vecuma viņš sā­ka ņemt gleznošanas stundas - sākumā dzimtajā pilsētā, pēc tam - Amsterdamā. Mācījās pie mākslinieka Jākoba Traksona van Svānenburga, pie kura palika trīs gadus, vēlāk - pie Pītera Lastmana. Apguvis gleznošanas māku, viņš atgriezās dzim­tajā vietā, kopā ar draugu Janu Līvensu ierīkoja darbnīcu un sāka strādāt, radīdams gleznas - citu pēc citas. Leidenes apkaimē ātri izplatījās runas par talantīgo mākslinieku. Šis jauneklis spēja gleznot bez iepriekšējiem uzmetumiem ar zīmuli un skicēm, strādājot bieži aizmirsa gan par ēdienu, gan miegu - māksla bija viņu pārņē­musi savā varā. Neparastā atmiņa un pārstei­dzošās darbaspējas drīz vien padarīja viņu slavenu. Kāds ģeniālā mākslinieka laikabiedrs - K. Heigenss liecina, ka reti kad redzējis tādu cītību un neatlaidību, kāda piemitusi abiem iesācējiem. Pēc tam viņš neizpratnē izteica iz­brīnu, kādēļ šie jaunie censoņi nav devušies tradicionālajā ceļojumā uz Itāliju. Rembrants atrunājās, ka viņam neesot laika, un apgalvoja, ka iepazīt itāliešu mākslu varot arī Holandē.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties