Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:911091
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Putnu gripa ir epidēmiska savvaļas putnu un mājputnu slimība, konstatēta vistām, pīlēm, zosīm un tītariem (epizootija), to izraisa A gripas vīrusi. Arī citi dzīvnieki, piemēram, cūkas, zirgi, roņi un vaļi, var tikt asimptomātiski inficēti ar putnu gripas vīrusiem. Slimība pirmo reizi aprakstīta 1878. gadā Itālijā. Inficēšanās, replikācija un saslimšanas simptomi ir ne vien respiratoras dabas, bet savvaļas putniem un pīlēm arī kā gastrointestināli traucējumi. Dažām dzīvnieku sugām (vistām, pīlēm, zosīm, tītariem, roņiem un vaļiem) novērojama izteikti ātra slimības gaita, un tā noved pie letāla iznākuma. Ūdensputniem zarnās var būt sastopams H7N7 apakštipa A gripas vīruss, neizraisot saslimšanas simptomus. Cilvēki var inficēties, kontaktējoties ar inficētiem dzīvniekiem (zoonoze), un tas var izraisīt gripas simptomus. Ir konstatēts arī letāls iznākums.
Ir sastopami gan zemas patogenitātes (ZPPG), gan augstas patogenitātes (APPG) celmi.
Pirmie dzīvniekiem izraisa vājus saslimšanas simptomus. Izplatoties tie var mutāciju rezultātā kļūt par APPG. Tad slimība izpaužas galvenokārt ar augstu mirstību, agrāk nosaukta par “klasisko putnu gripu”.
1997.gadā Honkongas mājputnu populāciju (pīles, zosis un vistas) skāra augsta saslimstība un mirstība, ko izraisīja H5N1celma uzliesmojums. Sporādiski tikuši inficēti arī cilvēki. No astoņpadsmit inficētām personām sešas mirušas. Nav konstatēta pārnese no cilvēka uz cilvēku.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties