Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:103300
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Rūpes par patiesīgumu un nepatiku pret oficiālās mākslas teatrālo ārišķīgumu, kas Barbizonas gleznotāju kopu un Kurbē bija tuvinājusi reālismam, virknei angļu mākslinieku lika izvēlēties citu meklējuma virzienu. Šie ļaudies pārdomāja iemeslus, kas mākslu noveduši uz tik bīstama ceļa. Viņi zināja, ka akadēmijas sakās pārstāvam Rafaēla tradīciju un tā dēvēto lielo stilu. Ja tas tiesa, tad iznāk, ka pie visām nelaimēm vainīgs Rafaēls, jo tas taču bija viņš ar saviem sekotājiem, kas slavināja dabas idealizēšanu un tiekšanos pēc skaistuma uz patiesības rēķina. Un tāpēc, ja reiz mākslā nepieciešamas pārmaiņas, vajag atgriezties pirmsrafaēla laikā, kad mākslinieks vēl bija dievbijīgs amatnieks, kas no sirds centās atveidot dabu ne savam, bet Dieva godam. Uzskatot, ka nepatiesība mākslā ienākusi ar Rafaēlu un tālab jāatgriežas tā sauktajā ticības laikmetā.
1848. gadā Viljams Holmens Hants, Džons Everets Milejs un Dante Gabriels Roseti nodibināja Pre-Raphaelite Brotherhood („prerafaelītu brālību”) kā pretreakciju viktoriāniskajam akadēmismam.
Lai brālības idejas popularizētu, 1850. gadā tika izdots žurnāls „Miknobs” par kura redaktoru kļuva Roseti brālis Viljams Roseti. Šis angļu virziens ienes glezniecībā politiskus mājienus, paildzina nācariešu ietekmi un ap 1860. gadu saplūst ar simbolismu. Mākslinieki pauž savu estētisko teoriju pašu dibinātajā žurnālā Germ. Viņi attaisno nosaukumu „prerafaelīti”, mācoties no gotikas mākslas un itāliešu renesanses gleznotājiem pirms Rafaēla. darbos uztverti XV gadsimta glezniecības reālistiskie akcenti. Rūpes par līdzību dažkārt liek māksliniekiem gleznot no dabas. Grupu ietekmē Džona Raskina (1819-1900) raksti. Trakstātā Mūsdienu gleznotāji (1843-1860) dzejnieks parāda, cik lielā mērā stils atkarīgs no valsts ekonomiskās un sociālās dzīves, un aizstāv tēzi, ka sabiedrība ir atbildīga par sava laika mākslas pagrimumu. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties