Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:845471
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt


F. Brīvzemnieka māte Jūlija bija vāciete (Skrundas podnieka Hāka meita; Hāku dzimta senāk bija ieceļojusi Kurzemē no Saksijas; tēva otrā sieva Anna arī bija vāciete, Aizputes kurpnieka Šmita meita). Māte mazo Frici mājās centās audzināt vāciskā gaisotnē, taču zēns bija vairāk pieķēries vecmāmiņai Līzei (tēvatēva sievai), kas bija lieliska klasisko tautas dziesmu zinātāja, veikla un nenogurdināma pasaku stāstītāja, arī izslavēta vārdotāja, dziedniece, īsta tautas zintniece.
Brīvzemnieka māte nomira ar holeru, kad Fricim bija tikai 7 gadi. Turpmāk zēna galvenā aprūpētāja un audzinātāja bija mīļā vecmāmiņa Līze. Zēns vecmāmiņu visu mūžu pieminēja kā savas bērnības gaišāko un labestīgāko cilvēku. F. Brīvzemnieka tēvs gan savu trejādo amatu, gan vācu tautības sievu dēļ galu galā kļuva par pusvācie-ti. Šo necildeno faktu savā autobiogrāfijā atzīmējis arī F. Brīvzemnieks. Arī viņam pašam pirmā sieva nav bijusi latviete, bet krieviete Marija Kunkina, lai gan krietni pirms tam F. Brīvzemnieks bija sadraudzējies ar K. Valdemāra māsu, arī Mariju, kas dažādu dzīves sarežģījumu dēļ tomēr apprecējās ar citu. F. Brīvzemnieks ar sievu 1887. gada pavasarī pārcēlās no Maskavas uz dzīvi Latvijā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties