Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:653603
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Par literāro valodu sauc visas tautas vienotu, normētu, izkoptu valodas paveidu, ko lieto gan runas, gan rakstu formā.
Literārā valodas runas forma jeb literārā sarunvaloda ir obligāta iestādēs un skolā. To lieto teātrī, radio un televīzijas raidījumos.
Literārās valodas rakstu formu jeb literāro rakstu valodu lieto zinātnē, lietišķajos rakstos un publicistikā; literārajā rakstu valodā izdod grāmatas, laikrakstus, likumus utt.
Literāro valodu nedrīkst identificēt ar daiļliteratūras valodu. Rakstnieki savos daiļdarbos parasti lieto literāro valodu, bet, tēlojot noteiktu laikmetu, notikumus vai arī personas, viņi nereti izmanto arhaismus, apvidvārdus, pat barbarismus. Literārajā valodā šos valodas elementus lietot nepieļauj valodas normas. Tāpēc literārās valodas jēdziens ir šķirams no daiļliteratūras valodas jēdziena.
Literārās valodas kopšanā vienmēr ir piedalījušies rakstnieki, zinātnieki, publicisti, stingri balstoties uz dzīvo tautas valodu.
No vienkāršrunas jeb neliterārās sarunvalodas literārā valoda atšķiras ar savu vienveidīgo izrunu, vārdu un izteicienu bagātību, normēto formu un izkopto konstrukciju sistēmu. Literāro valodu par sazināšanās līdzekli izmanto visa nācija.
Literārā valoda izveidojas no tautas sarunvalodas, kādam atsevišķam dialektam kļūstot par literārās valodas pamatu. Parasti par noteicošo dialektu topošajā literārajā valodā kļūst sabiedriski politiskā, saimnieciskā un kultūras centra dialekts, kas tad ar laikrakstu, žurnālu un grāmatu palīdzību izplatās un nostiprinās visā attiecīgās nācijas apdzīvotajā teritorijā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1119667
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties