Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:809466
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Žans Batists Sejs ir franču klasiskās politekonomiskās skolas pārstāvis. Dzimis 1767. gadā Lionā . Ž. B. Sejs iesaistījās kā brīvprātīgais armijā pēc franču revolūcijas 1789. gadā, pēc tam strādāja par redaktoru franču žurnālā. 1799. gadā viņš tika nozīmēts par franču komitejas finansu locekli.
1803. gadā publicēja savu darbu ”Traktāts par politisko ekonomiju”. Grāmatā Ž. B. Sejs izvirza hipotēzi, ka preču pārprodukcija un ekonomiskās krīzes nav iespējamas. Ražošana sniedz ienākumus, par kuriem mēs pērkam preces, kuras atbilst mūsu materiālajām iespējām.
”Kopējais pieprasījums ekonomikā vienmēr ir līdzīgs kopējam piedāvājumam” (Ž. B. Seja likums).
Ž. B. Sejs uzskata, ka ražošanas process izveido materiālu labumus, bet pakalpojumi tieši pretēji – nemateriālus labumus. Pat attiecības starp strādnieku un kapitālistu tiek aplūkotas kā pakalpojumu apmaiņa.
Atšķirībā no citiem klasiķiem, Ž. B. Sejs redzēja trīs ražošanas faktorus: smags darbs, kapitāls un zeme. Īpašu uzmanību viņš veltīja izglītotiem uzņēmējiem, kuri kombinē ražošanas pakalpojumus ar mērķi apmierināt patērētāju vēlmes.Uzņēmēju peļņa. Tā kā nav iespējams vadīt jebkura veida rūpniecisko uzņēmumu, neizmantojot tajā nekādu kapitālu, tad uzņēmēja peļņa sastāv no 2 vienkāršām daļām: peļņa no rūpniecības un kapitāla peļņa. Daļu šī kapitāla gandrīz vienmēr sastāda uzņēmēja īpašums, otra daļa bieži vien ir viņu aizņēmumi. Visos gadījumos, neatkarīgi no tā, vai kapitāls ir aizņemts, vai nē, peļņa, kas tiek iegūta no darījuma, nāk uzņēmumam par labu, jo uzņēmējs uzņemas pilnu atbildību par visām veiksmes iespējām un riskiem ražošanā. Šajā nodaļā runāšu tikai par to uzņēmēju peļņas daļu, kas tiek iegūta kā atalgojums par viņa ražošanas spējām, talantiem, darbību, kārtības uzturēšanu un vadību. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties