Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Patstāvības audzināšana skolēnos vēsturiskajā skatījumā

     Novērtēts!

    Referāts6 Pedagoģija

1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:303763
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sabiedrība vēsturiski ir mainījusies. Dažādos vēstures posmos sabiedrības attieksme pret bērnu un viņa audzināšanu ir atšķīrusies, atkarībā no to vajadzībām. Tas atspoguļojas katra laika izcilāko domātāju un pedagogu atziņās par personību, tās veidošanos, arī par patstāvības audzināšanu jaunajā paaudzē. Bija laika posmi vēsturē, kad tāda personības iezīme kā patstāvība bija pat nevēlama.
Daudz vērtīgu atziņu var izlasīt L. Žukova grāmatā “Pedagoģijas vēsture.” Šajā grāmatā var iepazīties ar idejām par personības un patstāvības veidošanos dažādos vēstures posmos, kur profesors analizē filozofu un pedagogu tā laika idejas. Pagātnes apzināšana palīdz risināt tagadnes uzdevumus. Dažas atziņas ar laiku it kā zaudē aktualitāti, bet, apstākļiem mainoties, atkal iegūst nozīmīgumu.
L. Žukovs uzskata (Pedagoģijas vēsture.), ka Senajos Austrumos audzināšana un izglītība bijusi bezierunu paklausība, bez patstāvības izpausmēm, bet Senajā Grieķijā – Spartā, kur spartiešus radināja būt patstāvīgiem tikai sadursmēs un konfliktos, bērns nav bijis vērtība. Individualitāti pilnīgi nomākusi pilnīga pakļautība likumiem. Bērnus audzināja ar draudiem un piekaušanu. Darbs tika uzskatīts par vergu pienākumu, tādā veidā audzinot negatīvu attieksmi pret fizisko darbu.
Profesors, analizējot senos domātājus, raksta, ka:
Protagors uzsvēris, ka mācībās nozīme ir no dabas dotībām un vingrinājumiem. Mācīties jāsāk jau bērnībā; nav nozīmes teorijai bez prakses, kā arī praksei bez teorijas.
Sokrats atzinis prātu par vislielāko vērtību. Prāta visspēcība atspoguļojās formulā: zināt – gribēt- varēt – darīt. Sokrāts uzskatījis, ka īstas zināšanas nevar iedot no ārienes, tām jāizaug no paša personības dzīlēm, pašam jānonāk pie pareizā secinājuma.
Aristotelis par patstāvības audzināšanas uzdevumu uzskatījis teorētiski pamatotu paradumu veidošanu. Viņš izteicis domu, ka līdz 5 gadu vecumam nevajag bērnus nodarbināt ar mācībām, vai likt grūti strādāt. Bērnam ir vajadzīga rotaļa, kam pēc iespējas jāatdarina nopietns darbs, kas vēlāk dzīvē būs jādara. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1209251
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties