Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:262585
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Par Baronu fon Osten    4
  Dzimtas izveidošanās    6
  Džons Osten – Sakens    7
  Informācija no    8
  Karls fon der Osten    12
  Citi mazāk zināmie    13
  Osten – Sakenu īpašumi    15
  Bātas muiža    19
  Lielbātas pils raksturojums    20
  Īss Lielbātas pils    23
  Bāte    25
  Secinājumi    26
  Bildes    27
  Izmantotā literatūra    33
  Summary    34
Darba fragmentsAizvērt

Noteicošs faktors mūsu izvēlei rakstīt par Osten – Saken dzimtu un atsevišķiem tās īpašumiem bija vēlme pasniegt plašākajai sabiedrībai informāciju par šīs dzimtas ietekmīgo lomu Kurzemē un teritorijās ārpus mūsdienu Latvijas robežām, jo milzīgai sabiedrības daļai neveidojās nekādas asociācijas izdzirdot šās dzimtas nosaukumu. Kā arī viņu saikne ar vienu no nedaudzajiem vēsturiskajiem objektiem Vaiņodē, respektīvi mūsu dzīvesvietā, kas ir saglabājies acīm baudāmā stāvoklī. Kā arī vēlme tuvāk aplūkot informāciju tieši par šo objektu(Lielbātas pili), tās pirmajiem īpašniekiem un notikumiem, kas risinājušies ap šo pili gadsimtu gaitā, par tās daudzajiem apsaimniekotājiem, pielietojumu, valsts mēroga nozīmi rehabilitācijas jomā , iecerēm, kas ar to tika saistītas pēc tās pārvēršanas par tūristu bāzi un notikumiem, kas norisinājās pēc tūristu bāzes likvidēšanas.
Strādājot pie šī darba tika atsvaidzinātas mūsu angļu un krievu valodu zināšanas, jo jau tā tik grūti pieejamā informācija tika pasniegta tieši šajās valodās, ieguvām neatsveramas zināšanas un papildinājām jau esošās par Osten – Saken dzimtu un tās valdījumiem Latvijas teritorijā, kā arī guvām iemaņas apstrādājot arhīvu materiālu, pētot kādas konkrētas dzimtas izcelsmi un īpašumus, kuri atrādās tās locekļu īpašumā.

Par baronu fon Osten – Sakenu dzimtu.

Kā liecina dažādi vēstures avoti, Osten — Sakeni ir ļoti sena vācbaltiešu dzimta. Tās pirmais zināmais pārstāvis Arnolds fon Sakens minēts Livonijas ordeņa dokumentos 1395. gadā. 1478. un 1519. gadā par Kurzemes bīskapijas fogtu — tiesnesi un karavadoni — iecelts Henrijs fon Sakens.
Kopš 1544.gada tiek lietots dubultais dzimtas vārds — Osten – Sakeni.
Osten — Sakenu dzimtas daudzie atzari iesniedzas Vācijā, Baltijā, Krievijā, bet 20. gadsimtā aizstiepušies arī līdz abiem Amerikas kontinentiem un pat Ēģipti.
Dzimtas ligzda bijusi Dundagas(Dondangen) pils. Par tās īpašniekiem Osten — Sakeni kļuvuši 17.gadsimta vidū un dzīvoja tajā līdz pat ekspropriācijai. Laika gaitā pili savā īpašumā vai pārvaldījumā ieguvuši dažādi Osten – Sakenu atzari.
Gandrīz visu laiku Dundagas pils saglabāta un uzturēta bez īpašām izmaiņām. Diemžēl tā vairākkārt degusi, un vienā no lielākajiem ugunsgrēkiem 1872. gadā bojā aizgājis pils īpašnieku arhīvs.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties