Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:406818
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

NARCISTISKĀ PERSONĪBA

Vārds „narcistisks” radies no grieķu mīta par Narcisu (Narkissos), kas, iemīlējies savā attēlā, nespēja pārtraukt tā apbrīnošanu ūdensspogulī, tādēļ pamazām izdila un nomira.

Šobrīd par narcistiskām personībām sauc personības, kuras savu pašcieņu un arī identitāti uztur caur atzinības iegūšanu no ārienes.

Narcisms nav nekas nedabisks vai slimīgs. Ikviena cilvēka izdzīvošana atkarīga no zināmas patmīlības daļas, un katram nepieciešami citu vērtējumi, lai attaisnotu mīlestību uz sevi pašu. Visiem cilvēkiem piemīt, vairāk vai mazāk, slepens priekšstats par savu šķietamo nozīmību, lielumu un spējām, un nevienam nav svešas aizvainotas pašcieņas radītās ciešanas. Kauns, pašnicinājums un lieluma izjūta ir vienas monētas divas puses. Sarežģījumi sākas tad, ja tieksme pēc atzinības kļūst par apsēstību vai arī dzīve kļūst par nepārtrauktiem savas grandiozitātes paliecinājumiem, cīnoties pret bailēm no pašnolieguma.

Dinamika

Narcistisku personību raksturo paradoksāla šķelšanās starp diviem pretējiem poliem. Viens no tiem ir milzīgs, bet otrs – naida un sarūgtinājumu pilns. Narcistus raksturo tas, ka viņi nespēj mīlēt, un arī viņus tā īsti neviens nemīl. Viņi nemitīgi izmanto citus cilvēkus savu mērķu sasniegšanai. Daži ir vieni, bet daži dzīvo kopā ar kādu, kas nenes gandarījumu; var dzīvot arī kopā ar mazohistiskām vai depresīvām personības struktūrām. Lieliskajam paštēlam nepieciešami pastāvīgi iekšēji un ārēji apliecinājumi, lai spētu pretoties negatīvajam. Apkārtējie notikumi un cilvēki tiek vai nu idealizēti, vai pārmērīgi nonievāti. Pozitīvo paštēlu uzlabo ārēji panākumi, bet tas var arī notikt, idealizētas vai spēcīgas personas „iemiesojot” psiholoģiski vai seksuāli. Ja ideja, rīcība vai cilvēks vairs nerada narcistisku paštēla papildinājumu, to sāk nicināt.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1198777
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties