Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:761656
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Radošums kā kognitīva spēja/prasme
Radošums un inteliģence sākotnēji tika uzskatīti par atšķirīgām kognitīvām spējām, taču pētījumi apliecina, ka tām ir noteikta saistība. Diverģentās domāšanas testu un tāpat kā Remote associates test lieto radošuma noteikšanai. Par radošas personības kritērijiem tiek uzskatīta diverģenta domāšana, inteliģence un spēja veikt sarežģītus uzdevumus, kā arī sasniegumi dzīvē (real-life achievement)
Dzīves sasniegumi kā radošuma kritērijs
Veids, kā noteikt radošu sasniegumu, ir iegūt vairāku ekspertu vērtējumu par to. Cita metode, kā noteikt radošu sasniegumu ir Check-list, kuros indivīds norāda savas radošās aktivitātes un sasniegumus. Šādi Check-lists labāk norāda uz radošumu un radošiem sasniegumiem, nekā apdāvinātības testi, novērtējumi, paškoncepcijas (self-conceptions).
Tomēr radošie sasniegumi nav piemērots kritērijs radošas personības noteikšanai, piem., bērniem vai cilvēkiem no nelabvēlīgiem apstākļiem. Lai izvērtētu saistību starp radošu sasniegumu un radošu personību un tās izcilību, nepieciešams izzināt radošas personības izaugsmi, kā arī panākumus.
Radošs produkts kā radošuma kritērijs
Radošuma noteikšanai, balstoties uz radošiem sasniegumiem, par radošuma kritēriju tiek ņemts radošais produkts. Taču šī metode nav viennozīmīga, jo radošs produkts var būt gan radošu personību sasniegums gan bērna zīmējums. Produkta novērtēšana un rezultāti ir atkarīgi no tādiem faktoriem kā darba kvalitāte, vērtētājiem, indivīda radošuma atspoguļojuma darbā nozīmīgums, u.c.
Radošums kā personība vai tās uzvedības paterns
Daži autori uzskata, ka radošumu var vērtēt pēc personības atvērtības, pašizziņas spējām, attieksmēm, nevis radošajiem produktiem vai sasniegumiem. R. Ričardsas koncepcija akcentē domu, ka par radošu personību var spriest, vadoties no tās radošuma izpausmēm ikdienas dzīvē un radošām interesēm.
Radoša personība sociālajā sistēmā
Radošumu un radošas personības lielā mērā ietekmē noteikti sociālā un interpersonālie faktori. Piemēram, daudzas radošas personības, kuras kļūst arī par ievērojamiem māksliniekiem, ir saņēmušas būtisku atbalstu no ģimenes, vai to ir ietekmējuši sociālie apstākļi. Radošas personības iezīmes un to veikums ir lielā mērā atkarīgs no tā, kā radošums un radoša personība tiek uztverta noteiktajā sociālajā sistēmā.
Dīna Keita Simontona, pētot sociālo ietekmi uz radošiem sasniegumiem, secina, ka inteliģence un agresivitāte raksturo radošu personību jebkurā sociālajā sistēmā jebkurā laika posmā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties